Itsetuntemus

Opi rakastamaan itseäsi – 7 askelta!

Mikä haavoitti sinua lapsena? Kohtaa kipusi ja löydät sisältäsi rakkauden, jota olet koko elämäsi kaivannut.

Elämän tärkein matka on ihmisen matka omaan mieleen ja sisimpään. Vasta kun tutustumme itseemme, voimme todella löytää onnen ja mielenrauhan. Näin ajattelee tietokirjailija Annu Palmu, joka kannustaa jokaista aloittamaan matkan itsetuntemuksen lisäämiseen.

Palmun mukaan ihmisen tärkein tehtävä on oppia olemaan itselleen lempeä. Sillä vasta sitä kautta ihmisellä on rakkautta jaettavana myös muille. Rakkaudettomuus itseä kohtaan ja vaativa sisäinen ääni johtavat armottomuuteen myös läheisissä ihmissuhteissa.

Lähde matkalle itseesi. Opi rakastamaan itseäsi.

Opi rakastamaan itseäsi – 7 askelta

1. Tunnista roolisi lapsuudenperheessäsi.
– Miten minut nähtiin lapsena? Miten minua rakastettiin ja miten tunteisiini vastatattiin? Sainko näyttää negatiivisia tunteita? Millaiset välit minulla oli perheenjäseniini?
2. Katso itseäsi rehellisesti.
– Kerro itsellesi tarina menneisyydestäsi. Voit kirjoittaa sen myös ylös. Ole rehellinen ja katso sitten itseäsi. Ymmärrätkö tekemäsi ratkaisut? Näetkö sen, mitä vaille olet elämässäsi jäänyt? Kohtaa itsesi myötätunnolla.
3. Mielenmaisema.
– Mieti, millainen maisema kuvaa tämänhetkistä sisäistä maailmaasi. Voit miettiä myös erikseen, millainen maisema kuvaisi lapsuudenkotiasi. Voit myös kuvitella parisuhteesi kuvaksi. Ehkä tavoitat kuvan keinoin jotakin sanojen takaa?
4. Tunnekirjahylly.
– Opettele tunnistamaan tunteet, jotka ovat piilossa kuoresi alla. Kohtaa niin ilosi, surusi, riemusi kuin pelkosi ja koe ne läpi, päästä sitten irti. Vasta kun ahdistus ja pelko väistyvät, löytyy tilaa rakkaudelle.
5. Valokuvat.
– Ripusta seinälle kuvia itsestäsi elämäsi varrelta. Valitse kuvia lapsesta tähän päivään. Katsele kuvia, anna ajatusten virrata päivien lomassa ja lähetä kuvien lapselle/aikuiselle myötätuntoisia ajatuksia.
6. Varjotyöskentely.
– Älä piilota pahimpia pelkojasi ja voimakkaita vihan tunteitasi. Tutki niitä ja selvitä, mistä vahvat tunteet kumpuavat. Piilottelemalla pimeitä kohtiaan saa aikaan hallitsemattomia purkauksia. Silloin viha leimuaa arjen tilanteissa hallitsemattomasti ja tuhoavasti. Vasta kun tunteet nousevat tietoisuuteen, niitä on mahdollista myös hallita.
7. Armo.
– Kaiken itsetutkiskelun jälkeen pysähdy kohtaamaan armo ja rakkaus, jotka sinua odottavat. Olet hiljaa ja anna hyvän olon virrata sisääsi. Löydä rakkaus, joka on ollut piilossa sisälläsi. Ala elää omaa elämääsi.

Lähde: Annu Palmu (2014). Rakasta itseäsi. Löydä sydämesi viisaus ja voima. Viisas Elämä. Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.