Kolumni

Sunnuntai-ahdistus

Kolumnia kirjoittavat Suhdesopan tiimiläiset. Tällä kertaa vuorossa on Pohdiskelija.


[Kirjoittanut: Pohdiskelija]
Se hiipii mieleen noin kahden aikoihin sunnuntai-itapäivällä. Joka ainoa kerta.

Letkeä sunnuntaifiilis katkeaa ahdistukseen, joka turhauttaa mielen ja pakottaa käpertymään zombieksi sohvalle television ääreen.

Aivot täyttyvät tulevan työviikon pakoista, velvollisuuksista ja suorituksista. Kaikki ne raskaat vaatimukset ja ahdistavat tapaamiset. En halua, että vapaus jälleen kerran loppuu. En halua mennä töihin. En halua tavata työkavereita. En halua tehdä mitään.

Soitin yhtenä sunnuntaina ystävälleni. Tavoitin hänet yllättäen Kauko-Idän kuutamosta. Hän istui yksin rantabaarissa varpaat viileässä hiekassa ihailemassa loputonta tähtitaivasta. Oman olohuoneeni nurkassa pyöri typerä tosi-tv-ohjelma. Pöydällä lojui tyhjä sipsipussi ja limulasi. Mitä ihmettä minä elämälläni teen? Miksi olen täällä? Miksi tuijotan telkkarista toisten ihmisten tekemisiä enkä elä itse?

Miksi tuijotan telkkarista toisten ihmisten tekemisiä enkä elä itse?

Nukkumaanmenoajan lähestyessä sunnuntaiahdistus ottaa minut kokonaan otteeseensa. Löydän itseni tuijottamasta tyhjää seinää. Mielessä pyörii ajatus, mitä järkeä tässä kaikessa on. Mitä mieltä on tehdä ja suorittaa, kun kaikki kuitenkin kerran loppuu? Mitä tästä kaikesta jää jäljelle?

Nyt, vuosi myöhemmin, olen päässyt sunnuntai-ahdisuksestani. Se johtuu siitä, etten ole enää töissä. Arkeni pyörii pienen tytön ympärillä enkä huomaakaan, kun päivä kääntyy sunnuntai-iltaan.

Äitiysloman tuoma vapaus on sopinut minulle loistavasti. Se muistuttaa jotenkin lapsuuden kesiä ja opiskeluaikojen vapautta. Olen oman aikatauluni herra, ainakin tiettyyn pisteeseen asti. Eräällä pienellä neidillä on tähän tosin oma sanansa.

Ensi sunnuntaina en istu enää kotisohvalla. Olen kaukana, toisella puolella maapalloa. Upotan varpaani valkeaan hiekkaan, ja kuuntelen vauvan itkun lomassa kaskaiden siritystä pimeässä yössä.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.