Kysymykset

Lääkkeet ja haluttomuus

Olen 24-vuotias parisuhteessa elävä nainen. Vaivanani on seksuaalinen haluttomuus, joka luultavasti johtuu SSRI-ryhmään kuuluvasta lääkkeestä jota syön paniikkihäriön hoitoon. Olen syönyt tätä lääkettä yli 5 vuotta (pienellä annostuksella, ylläpitohoitoon). Sen lisäksi syön e-pillereitä (Diane Nova).

Seksuaalinen haluttomuus on alkanut tulla stressin aiheeksi viime vuosina. Haluaisin haluta enemmän.
Onko mitään lääkettä/hormonia/luontaistuotetta, joka poistaisi lääkkeiden sivuvaikutuksesta johtuvaa haluttomuutta? Muuten elämä ja parisuhde on mallillaan.

Lääkäriin en tästä aiheesta mielelläni menisi. Mutta jos muu ei auta, niin on mentävä, jos sitä kautta jonkun lääkkeen saisi.

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa

Valitettavasti joudun vastaamaan kieltävästi kysymykseesi. Tietoa siitä, että lääkkeiden sivuvaikutuksesta johtuvaa haluttomuutta voitaisi hoitaa jollain toisella lääkkeellä, ei minulla ole.

Seksuaalista haluttomuutta ei juurikaan pystytä lääkkeiden avulla ”korjaamaan”, seksuaalisia toimintahäiriöitä toisinaan kylläkin (esim. erektiolääkkeet).

Mietin, miten paniikkihäiriöitäsi on terapeuttisesti hoidettu ja mihin tarvitset tai olet tarvinnut sen oireen? Terapeuttina mielipiteeni on, että oire on aina mielekäs, eli se koettaa kertoa jotain jostakin asiasta, tunteesta jne. joka on käsittelemättä. Onko jotain vielä tehtävissä, jotta voisit luopua lääkityksestä yhteistyössä lääkärisi kanssa? Vaihtoehtoja ehkäisyyn voit myös miettiä yhdessä lääkärisi tai ehkäisyneuvolan henkilökunnan avulla.

Onko jotain vielä tehtävissä, jotta voisit luopua lääkityksestä?

Parisuhteessakin voi olla asioita, joita ei tiedosta. Liittyykö haluttomuuteesi jotain, mitä et tiedosta? Miten määrittelet oman haluttomuutesi? Haluatko harvemmin kuin kumppanisi vai ovatko halunne olleet tasapainossa aiemmin? Mitä muuta elämässäsi tapahtuu?

Kerrot elämäsi olevan mallillaan ja uskon siihen, että ihminen on oman elämänsä ja voimavarojensa asiantuntija. Siitä huolimatta toivon sinun pohtivan esittämiäni kysymyksiä. Seksuaaliterapeutti on se asiantuntija, jonka puoleen voisit kääntyä, mikäli koet tarpeelliseksi keskustella tilanteestasi eikä muita keinoja löydy.

1 Comment

  1. Pike
    10.03.2009 at 18:04

    Mun mielestä sun ongelma liittyy lääkkeisiin, ja parisuhteeseen. Voisitko olla ilman pillereitä? Pillerit jo yksistään vie haluja, jos ne eivät ole sopivat sinulle. Minulle tuli niistä masennusta, vaikka alussa halut lisääntyivät niin pian halut jäi.

    Paniikkihäiriötä voi hoitaa muutenkin kuin lääkkeellä. Kokeile terapiaa, lyhytterapia voi auttaa. Opettele rentoutumaan, kirjastosta löytyy kirjoja.

    Ehkä ensisijassa tosiaan kannattaa miettiä, miksi panikoit ja johtuuko se haluttomuus kuitenkin kumppanista. Jos olet varma ettei, niin sitten se on lääkitys. Kaksipiippuinen juttu. Itse luulen, että olen suhteessa jossa en voi hyvin, ja pitäisi syödä masennuslääkkeitä. Mutta en ole täysin varma, söisinkö niitä siksi että olen masentunut muutenkin, vai siksi että voin miehen kanssa huonosti. Kun sen saisikin selville helposti.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.