Liian raskas suhde
Olen miettinyt eroa 12 avoliittovuoden aikana jo liian monta kertaa, oikeastaan alusta asti. En kuitenkaan osaa tehdä ratkaisua, koska yritän miettiä kaikkia asioita hyvin tarkasti, etten tekisi väärää päätöstä. Minusta tuntuu, että olen tässä suhteessa se, joka haluaa muutosta ja yrittää tehdä sen suhteen vuoksi. Liian monta kertaa olen huomannut, ettei mies yritä yhtä paljon, ja jos yrittää, se on vain hetkellistä. Yritän aina miettiä niitä hyviäkin puolia, joita onneksi on, mutta huonot vievät voiton.
Alkoholi, seksikyvyttömyys ja huomioimisen puute ovat olleet alusta asti ongelmia
Mies pitää läheisyydestä ja on luotettava, hoitaa asioita, kun itse en ahdistuksen vuoksi aina pysty. Arvostan niitä piirteitä. Alkoholi, seksikyvyttömyys ja huomioimisen puute ovat olleet alusta asti ongelmia. Alkoholin käyttö on muuttunut parempaan suuntaan, ei ole niin humalahakuista, mutta on edelleen hyvin tärkeä asia miehelle. En voi luottaa siihen, että asiat muuttuisivat, jos esim. saisimme lapsen. Itse olen kasvanut alkoholia käyttävän isän kanssa, joten en halua samaa omalle lapselleni! Pelkkää riitelemistä olisi koko elämä, joka vaikuttaisi lapseenkin. En siis ole uskaltanut aloittaa lapsen hankintaa, vaikka haluaisin.
Mies on sanonut minusta jotain positiivista kymmenen vuoden aikana varmaan vain kolme kertaa! Vaikka kuinka hakisin huomiota, en sitä saa. Muualla olen kuin ilmaa, ja kaikki muut ihmiset ovat silloin tärkeämpiä. Olen sanonut miehelle tarvitsevani huomiota ja tukea, koska se auttaisi minua ylös huonosta itsetunnosta. Huono itsetunto ja ahdistus ovat kuitenkin mielestäni tämän suhteen seurausta. Ahdistukseni on todella paha, eikä miehen negatiivinen ja stressaava asenne siihen auta.
Seksiä meillä ei ole ollut moneen vuoteen, ehkä pari kertaa. En halua miestäni, en voi edes suudella, koska se ahdistaa ja ärsyttää niin paljon. Miehellä on ollut aina seksiongelmia, eikä hän ole halunnut tehdä asian hyväksi mitään, vaikka olenkin ehdottanut. Ratkaisuna on ollut minun muuttuminen elottomaksi puupökkelöksi, jotta miehellä olisi helpompaa kestää. Se on ajanut minut siihen, etten osaa enää nauttia seksistä. Itse olen aina yrittänyt muuttua suhteen takia ystävällisemmäksi yms. mutta kaikki palaa samaan, kun huomaan ettei mies itse tee niitä muutoksia, joita minä toivon.
En jaksaisi enää miettiä tätä samaa asiaa vuodesta toiseen ja ajatella että katsotaan nyt vielä, jos se siitä muuttuisi. Olen kurkkua myöten täynnä! Pelottaa kuitenkin se, etten pääsekään ahdistuksesta ja sosiaalisista peloistani eroon, eikä kukaan muu hyväksy oireitani. Sekin on syy, miksi tähän olen jäänyt. En tiedä, mitä minun tulisi nyt miettiä.
Elämäntaidonvalmentaja Anitta Koskinen vastaa
Ajatuksesi ovat liikkuneet saman asian ympärillä usean vuoden ajan. Tämä on kuluttanut paljon energiaa, joka on lisännyt ahdistuneisuuden tunnetta. Useista erilaisista yrityksistäsi huolimatta tilanteesi ja parisuhteesi on kuitenkin pysynyt muuttumattomana. Tämä aiheuttaa turhautuneisuutta, joka lisää pahaa oloasi.
Jos kuvittelet itsesi kymmenen vuoden päähän, mitä haluaisit, että elämässäsi olisi tapahtunut viimeisen 10 vuoden aikana?
Monesti ihmiset eroavat ehkä liiankin helposti, joten on ihailtavaa, että yrität ottaa kaikki asiat huomioon. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen meistä on vastuussa itse omasta elämästään ja päätöksiä tehdessämme terve itsekkyys voi olla hyödyksi. Se, että itsetuntosi on kärsinyt viimeisten vuosien aikana, on ymmärrettävää ottaen huomioon, että paha olosi parisuhteessasi on jatkunut jo usean vuoden ajan. Osoitat kuitenkin vahvuutta ja halua muutokseen ottamalla yhteyttä, joten se on ehdottomasti positiivista. Jos kuvittelet itsesi kymmenen vuoden päähän, mitä haluaisit, että elämässäsi olisi tapahtunut viimeisen 10 vuoden aikana? Mitä 10 vuotta vanhempi sinä sanoisi nykyiselle?
Kerrot miehesi ongelmista alkoholin käytön ja seksin suhteen. Nämä ovat suuresti vaikuttaneet suhteeseenne. Olisi tärkeää, että miehesi hakisi itse muutosta tilanteeseen. Sinä et voi sitä hänen puolestaan tehdä. Meillä on jokaisella valta tehdä oman elämämme käsikirjoitus eli voimme vaikuttaa vain omaan käytökseemme ja saada sitä kautta muutoksia aikaan. Koet suutelemisen ja rakastelun miehesi kanssa ahdistavaksi. Et mainitse rakkautta, joten kysyisin, onko sinulla rakkauden tunteita miestäsi kohtaan? Suhteen loppuminen on omalta osaltaan yksi eniten stressiä aiheuttavia elämäntilanteita, joten on ymmärrettävää, että haluat olla varma päätöksestäsi.
Olet itse kokenut, miltä tuntuu kasvaa alkoholiongelmaisen isän kanssa, joten et halua tätä omille lapsillesi. On hienoa, että arvostat sitä, että jokaisella lapsella on oikeus syntyä perheeseen, joka tarjoaa harmonisen kasvuympäristön. Toisaalta on myös hyvä pitää mielessä, että lapsen syntymä on valtava elämänmuutos, joten olisi suotavaa kaikille osapuolille, jos suhde kumppaniin olisi tasapainossa ennen kuin lapsi tulee perheeseen.
Vaikka sinä olet yksin vastuussa omasta elämästäsi ja vain sinä voit tehdä päätöksiä oman elämäsi suhteen, sinun ei kuitenkaan tarvitse olla yksin käydessäsi prosessia läpi. Elämäntaidon valmentaja, psykologi tai terapeutti voivat auttaa sinua löytämään vastauksia mielessä oleviin kysymyksiin ja pääsemään irti ahdistuksesta ja pelkotiloista. Itse elämäntaidon valmentajana kannustan asiakkaita heidän päätöksissään ja seison heidän vierellään tärkeiden asioiden keskellä antaen sataproenttisen tuen.
1 Comment
Hei, hirveän hyvä aihe kysymyksessä. Vastaus oli asiallinen, mutta tyypillisnen ”asiantuntijakirjoitus”: mitään vastausta ei tarjota, ei edes näkökulmaa, ei mitään vastapainoa antavaa mielipidettä. Toistetaan vain kaikki kysymyksen piirteet. Olen täysin perillä siitä, että toinen ei toisen puolesta päätöksiä tee. Kun keskustelemme ongelmistamme toisen ihmisen kanssa, niin kyllä me haluamme nimenomaan jonkinlaisen mielipiteen ja näkökulman ulkopuoliselta, koska itse olemme sumussa. Miten näin selvä asia voi olla epäselvä?