Kysymykset

Mies ei halua seksiä

Olen 26-vuotias nainen ja seurustellut 32-vuotiaan poikaystäväni kanssa reilut kaksi vuotta. Asumme eri paikkakunnilla, mutta olemme aina viikonloput yhdessä. Mielestäni suhteemme on kaikin puolin kunnossa: viihdymme toistemme seurassa, hassuttelemme, olemme läheisiä ja hellimme toisiamme paljon.

Ensimmäisen vuoden ajan seksielämämme oli todella hyvää. Nyt emme ole kuitenkaan rakastelleet yli puoleen vuoteen, koska poikaystäväni ei halua seksiä.

Emme ole rakastelleet puoleen vuoteen

Olemme puhuneet asiasta ja poikaystävääni vaivaa todella paljon ajatus siitä, etten ole tyytyväinen. Hän haluaisi haluta minua. Seksi ei ole meille kummallekaan hirvittävän tärkeä asia, silti haluaisimme molemmat tilanteen muuttuvan. Poikaystäväni työ on stressaavaa. Hänelle on käynyt samalla tavalla aikaisemmissa parisuhteissa.

Voimmeko tehdä asialle jotain? Kiitos vastauksesta.

Seksuaali- ja parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa

Kuvaamassasi tilanteessa voi tulkita, että miesystäväsi seksuaalinen haluttomuus on oire jostakin. Ja oireella on aina jokin merkitys, se ei ilmesty tyhjästä. Kun selvitetään mistä ja mitä kyseinen oire kertoo, päästään eteenpäin.

Haluttomuudelle voi olla useitakin tietoisia syitä esim. liiallinen stressi, surutyö jostakin, pienten lasten kanssa valvominen tai oma henkilökohtainen kasvukriisi. Kun jokin muu asia vie paljon voimia ja energiaa, ei jaksamista riitä haluamiseen. Tällöin voi ajatella, että elämässä on jotakin mitä ei halua ja oireeksi ilmaantuu seksuaalinen haluttomuus. Huolimatta siitä, että haluaisi haluta.

Kun jokin muu asia vie paljon voimia, ei jaksamista riitä haluamiseen

Aina ei kuitenkaan ole tiettyä tietoista syytä siihen, miksi halu katoaa. Tällöin herää ajatuksia siitä, mitä käsittelemättömiä asioita liittyy parisuhteeseenne tai miesystäväsi historiaan tai onko hänellä omien perustunteiden ilmaisemisessa hankaluutta ja mistä se juontaa juurensa.

Erityisesti oman aggression tunteen tunnistaminen ja ilmaiseminen ovat halukkuudessa tärkeät. Aggressio on aivan yhtä arvokas, tärkeä ja luvallinen tunne kuin kaikki muutkin tunteet. Aggression tunteeseen ei koskaan liity väkivaltainen käytös. Se on eri asia: reaktio syntyneeseen tunnetilaan. Aggression tunne sisältää siis meissä hyvin tärkeän pontevan puolen. Se pitää sisällään vihaiseksi tulemisen, sen kuinka osaan sanoa ei, kuinka teen päätöksiä ja kuinka haluan haluta. Elämä on omassa hallussa, tietää omat rajansa.

Kerrot, että tilanne on toistunut miesystäväsi aiemmissakin suhteissa ja hän myös ottaa kertomastasi päätellen vastuuta sinun tyytyväisyydestäsi. Liikaakin? Nämä ovat ne syyt miksi hänen kohdallaan mietin, että oireen takana on jokin tiedostamaton käsittelemätön asia eikä niinkään työstressi. Asian käsittely pari- ja seksuaaliterapeutin kanssa vaikuttaa tarpeelliselta, jotta oireen syy selviää. Kun seksuaalienergia alkaa virrata ilman esteitä mikään ei lukitse halua. Apua kannattaa hakea.

Esim. www.seksologinenseura.net sivuilta löytyy tietoa eri puolella Suomea työskentelevistä pari- ja seksuaaliterapeuteista.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.