Kysymykset

Miten saisimme seksielämämme kuntoon?

Olemme seurustelleet poikaystäväni kanssa kaksi vuotta, ja menetimme kumpikin neitsyytemme toisillemme. Viimeaikoina seksi ei ole sujunut laisinkaan. Kärsin haluttomuudesta ja olen usein itkenytkin seksin jälkeen.

Saatan haluta seksiä hirveästi, mutta yksikin ele tai jokin pieni asia, joka mättää, ja minulla on ajatukset jossain aivan muussa. Orgasmin saamisesta tämä ei johdu. Se on minulle ehkä liiankin helppoa. Kultani ehdoteli ennen usein, mutta nykyisin hän on minun käskyjeni ansiosta vähentänyt. Silti kuitenkin, kun hän tulee edes lähelle tai halaa, kuvittelen, että taas se haluaa seksiä! Miten pääsen tästä ajattelutavasta eroon?

Nykyään seksi on todella harvassa: pari kolme kertaa kuukaudessa. Kultani on puhunut suorituspaineista, ja että hänestä tuntuu, ettei hän riitä, mutta vika ei ole siinä. Rakastan kultaani ja olemme kokeilleet uusia juttuja jotka piristäisivät seksielämäämme, mutta mikään ei onnistu. Haluaisimme todella apua tähän ongelmaan. Onko ”vika” vain päämme sisällä vai onko tässä jotain muutakin?

nimim. Tyttö 19 v.

Seksuaali- ja parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa

Jokaisen ihmisen käsitys siitä milloin seksielämä on kunnossa on yksilöllinen ja erilainen. ”Usein haluaminen” ei riitä tähän kunnossa pitoon, vaan elämän ja parisuhteen tulee muilta osin olla myös tyydyttävää, jotta energia ja innostus rakastelun haluamiseen säilyy. Mitä muuta elämässänne tapahtuu? Kohtaatteko toisenne muuten kuin seksissä? Onko seksinne ollut seksin harrastamista vai kohtaavaa rakastelua?

Seksuaalinen haluttomuus pitää sisällään kysymyksen: Mitä sellaista elämässäni on, mitä en halua?

Kysyt onko ”vika” vain pään sisällä vai onko jotain muutakin. Vastaan, että on jotain muuta ja se on niin sanotusti pään sisällä. Haluttomuus on tärkeä oire, jolla on merkityksensä.

Oireena haluttomuus on mielekäs ja panee tarkastelemaan parisuhdetta ja elämää kokonaisuutena. Kyse ei ole siitä, että jompikumpi olisi viallinen. Harvoin on kyse siitä, että kumppanista olisi tullut jotenkin vastenmielinen tai hän ei riittäisi, vaan seksuaalinen haluttomuus pitää sisällään kysymyksen: ”Mitä sellaista elämässäni on, mitä en halua?”

Haluttomuuden taustalla voi olla tiedostamattomia asioita, jotka liittyvät parisuhteeseen, kumppaniin tai omaan itseen. Tietoiseksi tuleminen auttaa vapautumaan oireista. Parhaiten saisitte avun menemällä pari- ja seksuaaliterapeutin vastaanotolle keskustelemaan tilanteestanne ja pohtimaan, miten voitte yhdessä hoitaa suhdettanne.

Haluamisen ja haluttomuuden vuoristoradasta löytyy lisää tietoa muun muassa Kaija-Maria ja Lari Junkkarin kirjasta Läsnä ja lähellä – seksuaalinen viisaus parisuhteessa.

Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.