Kysymykset

Poikaystävä ei halua suunnitella tulevaisuutta

Olen ollut poikaystäväni kanssa reilu puolitoista vuotta yhdessä ja kaikki menee tosi hyvin. Tulevaisuudesta ja yhteen muutosta puhuttaessa hän kuitenkin menee aina vaikeaksi. Hän on sanonut minulle, että hänen on vaikea puhua asioista, ja niin hän välttelee aihe-alueita, mitkä liittyvät meidän tulevaisuuteemme.

Tuntuu, että poikaystävällä ei ole mitään intoa mennä eteenpäin suhteessa

En haluaisi painostaa häntä, mutta eikö parisuhteessa olla yleensä innoissaan suunnittelemassa yhteistä kotia ym.? Tuntuu, että hänellä ei ole mitään kiirettä/intoa mennä eteenpäin suhteessa, vaan hänelle kelpaa, että asumme erillämme, vaikka olemme käytännössä koko ajan yhdessä (minä viikot hänen luonaan ja hän viikonloput minun luonani).

Mikä neuvoksi? Puhuminen ei tunnu auttavan. Annanko hänen sitten joskus ottaa asian puheeksi eli odotan? Ja kuinka kauan odotan? Muuten suhteemme on minusta ihan ok-mallilla, mutta tuo aihe saa meillä aikaan riitoja.
Tämä on hänen ensimmäinen pitkä suhteensa. Ja toinen pulma on siinä, että minun ei tee enää mieli seksiä ja sekin ahdistaa, kun toinen haluaisi, mutta minun ei vain tee mieli. Joskus silloin tekee kun olen juonut, mutta harvoin selvinpäin.

Psykoterapeutti Heli Vaaranen vastaa

Ihminen hakeutuu parisuhteisiin löytääkseen itselleen turvallisen suhteen toiseen aikuiseen. Muitakin syitä on: esimerkiksi perheellistymisen ja vakiintumisen kaipuu, yksinäisyys tai taloudelliset syyt.

”Kevytsuhde” (ks. kirja Parisuhdepalapeli, 2007), on suhdetyyppi, jossa pari viettää aikaa vailla yhteistä suunnitelmaa. Sitoutuneessa suhteessa on valtavat kasvumahdollisuudet, mutta kevytsuhteessa niitä ei ole. Jos päämääräsi on yksi elinikäinen parisuhde ja jaettu vanhemmuus, tarvitset kumppanin, joka tuntee samoin juuri sinun kanssasi.

Sitoutua ei voi vain vähän, vaan sitoutuminen on kokonaista

Tilanteenne vaatii sitä, että molemmat kertovat toisilleen, mitä parisuhteelta ja tulevaisuudelta haluavat. Sitoutua ei voi vain vähän, vaan sitoutuminen on kokonaista, yhteistä tulevaisuuden suunnittelua, jota kumpikin tekee omasta tahdostaan.

Puolitoista vuotta on kelpo aika katsella, mitä suhteesta on tullakseen. Sen pidempään odottelu ei auta. 70-vuotias ei halua sitoutua sen innokkaammin kuin 20-vuotias, ellei hän sitä pohjimmiltaan halua. Ihminen ei muutu odottamalla, jolloin odottaminen on hukkaan heitettyä aikaa. Odottelu tekee sinutkin vihaiseksi ja kärttyisäksi, eli aika ei toimi sinun eduksesi. Siitä seuraa negatiivinen kehä. Kun seksi ei sinua kiinnosta, se kertoo syvästä henkisestä etääntymisestä. Parisuhdeonni ei rakennu epävarmuudelle.

Seksi on keskeinen ja tärkeä osa onnellista parisuhdetta. Seksuaalinen halu ryöpsähtää esiin varmimmin, kun ihminen kokee tavanneensa ihannekumppaninsa. Mitä enemmän ajattelee toista unelmien täyttymyksenä, sitä enemmän tuntee intohimoa.

Rakkauden etsinnässä on joskus uskallettava käyttää sanaa ”ei”. Erityisesti ”ei” tulisi taivutella halutonta kumppania, kuten itsekin viisaasti toteat. Luopuminen mahdottomasta vapauttaa energiaa ja avaa maailman, jossa on rajattomasti uusia mahdollisuuksia.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.