Kysymykset

Seksi vammaisen naisen kanssa

Seurustelen 34-vuotiaan naisen kanssa. Itse olen 43 vuotta. Nainen on halvaantunut vyötarosta alaspäin kokonaan. Pari vuotta sitten äitinsä kuoleman jalkeen hän on kuitenkin pystynyt elämään yksin. Olemme seurustelleet puolisen vuotta. Vasta viime aikoina olemme rakastelleet, kolme kertaa kaikkiaan.

Naiseni ei tunne mitään, ei saa orgasmia. Vain rintojen aika raju käsittely tuottaa jonkinlaista nautintoa. Ensimmäisellä keralla hän oli kovin hämmentynyt, kun pissa tuli. Arveli, että se olisi minusta jotenkin vastenmielistä. Ei se ole ongelma. Tiesin niin käyvän, koska hän oli kertonut siitä jo etukäteen. Aina laukeamisen jälkeen minulle tulee kuitenkin alakuloinen olo.

Onko minulla oikeutta tähän nautintoon, kun toinen ei pysty nauttimaan?

Kysyn itseltäni, onko minulla oikeutta tähän nautintoon, kun toinen ei pysty nauttimaan. Yhdyntä on minulle aivan autuaallisen hyvää. En ole vastaavaa kokenut aikaisemmissa naissuhteissani. Jotenkin toisen passiivinen liikkumattomuus tuntuu perverssillä tavalla hyvältä. Onko oikein käyttää toista hyväkseen? Sillä sitähän tämä on. Ikään kuin vierailisi toisen kotona, tosin omistajan luvalla. Hän haluaisi antaa minulle suuseksiä, voidakseen osallistua paremmin, mutta yhdyntä on kuitenkin se, mistä eniten nautin.

Minua myös askarruttaa, jos hän joutuisi vaikkapa lääkärin tutkittavaksi, epäilisikö lääkäri, että olen pahoinpidellyt naistani. Nimittäin käsivoimani eivat riitä puristelemaan hänen rintojaan tarpeeksi kovaa, vaan hampaita tarvitaan avuksi. Niinpa rinnat ovat mustelmilla, täynna puremajälkiä.

Olen nyt tilapaisesti poissa Suomesta. Ikävöin aivan valtavasti häntä. Kunpa vain pääsisin eroon tuosta syyllisyyden tunteesta. Enhän tee mitään vastoin hänen tahtoaan, vaikkain sitten himon kourissa käsittelenkin häntä aika rajusti.
Lieneekö olemassa ketään vastaavassa tilanteessa eläviä, joihin voisi ottaa yhteyttä?

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa

teija_liisa_ranta

Seksuaalisuus on jokaisen ihmisen perustarve. Siihen kuuluvat hellyyden, aistillisuuden, yhteenkuuluvuuden, lämmön, läheisyyden, fyysisen tyydytyksen, avoimuuden ja turvallisuuden tunteet. Vammaisilla on samat seksuaaliset oikeutensa niin kuin muillakin ihmisillä: oikeus saada tietoa ja valistusta, oikeus seksuaaliseen ilmaisuun, oikeus parisuhteeseen ja vanhemmuuteen ja oikeus saada palveluita yhteiskunnalta. Jokainen vammainen ihminen päättää myös omasta seksuaalisuudestaan ja siihen liittyvistä tarpeistaan. Vammainen ei tarkoita samaa kuin sairas. Vammaisuuteen liittyy erilaisia esteitä tai rajoituksia, joiden kanssa elämistä joudutaan harjoittelemaan.

Ei voida puhua hyväksikäytöstä, kun sinulla on kumppanisi lupa yhdyntään

Kahden aikuisen ihmisen seksuaalielämässä kaikki se, minkä molemmat osapuolet hyväksyvät ja mikä ei vahingoita ketään, on sallittua ja luvallista. Ei voida puhua hyväksikäytöstä, kun sinulla on kumppanisi lupa yhdyntään. Syyllisyyteenkään ei ole aihetta, vammatonkin ihminen voi olla seksissä passiivisen liikkumaton, tosin halutessaan.

Yhdessä voisitte keskustella ja miettiä, miten seksuaalielämäänne kehittäisitte, jotta molemmat nauttisivat mahdollisuuksienne mukaan. Koko vartalo ja iho on ihmisellä erogeenista aluetta, joten rakastelu voi olla paljon muutakin kuin yhdyntää. Tutustuminen koko kehon aistillisuuteen mahdollistaa hyvinkin erilaisia tapoja kokea nautintoa ja jopa orgasmeja, ilman sukuelinten osuutta asiaan. Esim. niska ja hartiat ovat hyvin herkät kosketukselle. Molempien nautinto kannattaa huomioida ja kumpikin voi itse kertoa mistä nauttii. Rohkeutta ja kekseliäisyytäkin tarvitaan, kun haetaan vaihtoehtoisia tapoja nauttia ja kokea fyysistä iloa.

Kumppanisi on kertonut sinulle halustaan antaa sinulle suuseksiä ollakseen paremmin mukana yhteisessä nautinnossa. Voitko sallia hänelle sitä, mistä hän nauttisi, jotta hänen ei tarvitse tyytyä passiivisen rooliin?

Seksistä puhuminen ja ”uudenlaisen” rakastelun kokeileminen voi tuntua hankalalta. Suosittelen, että hakeudutte seksuaalineuvojan tai –terapetuin luokse saamaan apua ja ohjausta. Vammaisuudesta ja seksuaalisuudesta löytyy myös kirjallisuutta, mitä kannattaa lukea. Invalidiliiton julkaisut aiheesta ovat liiton nettisivuilla tilattavissa ja tulostettavissa. Invalidiliiton kautta kannattaa myös kysellä vertaisryhmäkeskustelujen tai tilaisuuksien mahdollisuutta. Et ole yksin ja ainoa, joka elää vammaisen kumppanin kanssa – ja elää nauttien myös seksuaalisuudesta. Parisuhde on seksuaalisuhde.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.