Kysymykset

Seksiä ex-miehen kanssa

Avomieheni jätti minut puoli vuotta sitten. Olimme seurustelleet kaksi vuotta ja asuneet siitä vuoden yhdessä. Suhteeni anoppiin oli vaikea, eikä mieheni koskaan puolustanut minua äitiään vastaan.

En halua takaisin vanhaan tilanteeseen ja tekemisiin suvun kanssa, mutta en osaa olla pitämättä yhteyttä ex-mieheeni. Puhumme puhelimessa päivittäin, näemmekin ainakin kerran viikossa. Muutama viikko sitten kuvioon tuli myös seksi. En tiedä, onko se rakastelua vai pelkkää seksiä. Sillä ei kai ole enää niin väliäkään. Lähinnä minua ahdistaa se, etten osaa irrottautua miehestä. En osaa ajatella meneväni edes treffeille "vieraan" miehen kanssa, koska tiedän miten paljon sillä varmasti tulen exääni satuttamaan. Hän itse sanoi, ettei voi pitää minuun enää yhteyttä sen jälkeen kun tapaan jonkun, jonka kanssa alan tapailla. En haluakaan, että seksisuhde säilyy, mutta kyllä ehkä kuitenkin haluaisin vielä välillä yhteyttäkin pitää.

Mutta miksi alennun seksiin hänen kanssaan? Alussa seksin harrastaminen ei ahdistanut yhtään. Minua ahdisti se, ettei minua ahdistanut. Pidin sitä merkkinä, etten ole päässyt hänestä yli, koska seksin harrastaminen tuntui oikealta. Olin oikeassa, nyt minua ahdistaa suoraan se seksi. Vappuna harrastimme sitä koko vappupäivän, ja morkkis alkoi sen jälkeen. Pelottaa, olenko taas rakastumassa häneen! Ex-miehenikin sanoi vappuna rakastavansa minua. APUA!!!

Olen keskustellut tästä exäni kanssa, ja hän ei ole kertonut suvulleen olevansa kanssani näin tiiviissä yhteydessä. He eivät kuulema hyväksy asiaa, joten hän on katsonu parhaaksi valehdella, ettei tapaa minua. Tuntuu vähintään yhtä inhottavalta kuin se, ettei hän puolustanut minua aikoinaan. Silti roikun hänessä. Miksi teen tämän itselleni?

Miten osaan elää ilman, että pidän häneen yhteyttä? Tiedän, että se olisi varmasti parasta pidemmän päälle. Hän kuitenkin auttaa minua aina, kun tarvitsen apua ja on hyvä ystävä. Voinko minä ikinä edes tapailla muita miehiä, saati rakastua, kun mietin kaiken aikaa, miten paljon exääni loukkaan tällä oletetulla toiminnalla tulevaisuudessa? Olenko minä itsekäs, jos menen jonkun muun kanssa ulos? Pitäisikö minun ajatella exäni tunteita, odottaa niin kauan että hän löytäisi uuden naisen? Käsitän, että exäni kanssa en voi olla enää ikinä, mutta silti ahdistaa ajatella, miten hän tulee kärsimään, jos minä jatkan elämääni ennen kuin hän.

nimim. Airam

Psykologi Kaisa Malinen vastaa

Hyvä nimimerkki Airam, pohdit kuinka pääsisit eroon raskaasta suhteesta ex-kumppanisi kanssa. Ajattelet, että yhteenpalaaminen exän kanssa on mahdotonta, mutta tunteesi häntä kohtaan eivät ole kuolleet.

Kirjettäsi lukiessani aistin monenlaisia tunteita. Olet ahdistunut ja ehkä vihainenkin. Kuulostaa myös siltä, että tunteesi ex-kumppaniasi kohtaan ovat sekavat. Pohdit oletko vieläkin rakastunut häneen, olet pettynyt hänen aiemmasta toiminnastaan, ja samalla et kuitenkaan haluaisi satuttaa häntä omalla toiminnallasi. Erilaiset tunteet repivät sinua moneen suuntaan, etkä oikein tiedä minkä suunnan valitsisit.

Annat jo päättyneen parisuhteen ohjata elämääsi

Seurustelusuhteen päättymistä voisi ajatella samanlaisena kuin sen aloittaminenkin. Joskus ihastuminen iskee kuin salama, niin etteivät osapuolet ole ehkä koskaan aiemmin edes nähneet toisiaan. Joskus taas suhteen syntyminen vie aikansa ja kumppani voi olla jo valmiiksi tuttu ihminen. Samoin suhde voi loppua kuin seinään. Voi olla helpompaa ettei toista tarvitse nähdä enää. Toisille taas irtaantuminen tapahtuu pikkuhiljaa. Ex-kumppani voi jäädä läheiseksi ystäväksi senkin jälkeen, kun suhde on kuihtunut. Järki ja tunteet eivät kulje aina samaa tahtia, eikä rakkaus ex-kumppaniin välttämättä koskaan kuole kokonaan, se vain muuttaa muotoaan. Onko sinun ja ex-kumppanisi tilanteessa ystäviksi jääminen ajan mittaan mahdotonta, jos tätä tahdotte?

Mietit pitäisikö sinun odottaa, että ex-kumppanisi löytää uuden seurustelukumppanin, ennen kuin sinä aloitat seurustelun. Toimimalla näin osoitat, että annat jo päättyneen seurustelusuhteen ohjata elämääsi. Se tuskin ainakaan auttaa välimatkan ottamisessa exääsi. Mikäli olet valmis irtaantumaan suhteesta, on sinun aika ajatella asiaa itsesi kannalta. Oletko sinä valmis siirtymään uuteen suhteeseen tässä vaiheessa? Ihmissuhteissa kivun välttäminen ei liene mahdollista. Joskus se jopa auttaa irtaantumisessa ja eteenpäin siirtymisessä.

1 Comment

 1. frida
  13.05.2009 at 18:10

  Itselläni aivan samanlainen tilanne, jatkunut jo vuosia. Pari yriytstä
  aloittaa uusi suhde ”vieraan” kanssa, mutta ei ole tuottanut tulosta. Exällä
  myös jokin yritys, mutta laihoin tuloksin.
  Nyt orastava suhde uuden ystävän kanssa, exä ei tiedä koko totuutta.
  Aika näyttää miten käy. Haluaisin säilyttää jonkinlaisen ystävyyden
  exään, mutta en tiedä miten käy. Onnex on kohtalontovereita 😉

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.