Kysymykset

Vaimo häpeää rintojaan

Vaimoni häpeää itseään, kun hänellä on pienet rinnat. En ole kertaakaan sanonut, että ne ovat pienet. Vaimo puhuu silikoneista usein ja kun yhdyn puheeseen, niin ei seuraa hyvää. Kuinka saisin vaimoni itsetuntoa kohentumaan? Olen yrittänyt sillä lailla, että olen pyytänyt hänet valoisana aikana viereeni ja riisunut vaatteet pois ja kehunut vartaloa. Olen yrittänyt sanoa, että ei estoja tai häpeämistä voi olla näin monen yhteisen vuoden jälkeen. Vaimo on 165cm ja n. 50 kiloa eli ei mitenkään iso. Olen ehdottanut terapiaa meille, mutta se ei ota tuulta purjeisiin enkä tiedä, mistä sitä saisi täältä Vaasan seudulta.

Haluaisin korjata suhteemme todelliseksi rakastavaisten avioliitoksi. Olemme olleet yhdessä 4 vuotta ja naimisissa vuoden. Meillä on kaksi lasta: 1-vuotias poika ja 3-vuotias tyttö. Nyt tuntuu, että riitelemme vain kaikesta, seksiä ei juurikaan ole ja vaimo uhkaa erolla kerran viikossa. Sitten hän kuitenkin aina leppyy, kun on saanut raivota hetken omasta virheestään, minkä on kääntänyt minun syykseni. Hän tulee viereen ja minun pitäisi olla niin kuin mitään riitaa ei olisi ollutkaan.

Vikaa on kyllä minussakin. Olen alkuaikoina pettänyt kerran, joten meno oli aika rankkaa, mutta se aika on mennyt jo 3 vuotta sitten.

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutii Teija-Liisa Ranta vastaa

Kuulostaa hyvältä, että todellinen rakastava liitto on tavoitteenasi. Sitä kannattaa tavoitella ja se on mahdollista, kun tahtoa ja tekoja sen eteen riittää.

Parisuhteen parantamiseksi ja suhteen rakentamiseksi rakastavaksi liitoksi tarvitaan teitä molempia ja erityisesti niin, että molemmat ovat valmiita katsomaan itseään ja miettimään omaa osuuttaan suhteen tämän hetkiseen tilaan. Oletteko keskustelleet yhdessä siitä, mitä todellinen rakastava suhde teille kummallekin merkitsee ja mitä se sisältää?

Vaimosi suhtautuminen kehoonsa on lähtöisin hänen kasvustaan naiseksi

Riita tai vihastuminen ei synny koskaan tyhjästä. Vihan purkauksille on aina syynsä. Olemme vihaisia jostakin ja jollekin. Epäilen, että luottamuksen pettäminen suhteenne alussa ja sen aiheuttama vaimosi syvä loukkaantuminen eivät ole loppuun käsitellyt. Vastaus tähän asiaan on teillä ja erityisesti vaimollasi. Petosta ei voi unohtaa tai sen aiheuttamaa loukkaantumista ohittaa nopeasti. Luottamuksen pettäminen uskottomuudella haavoittaa niin syvästi puolison seksuaalisuutta ja kelpaavuutta, että sitä on puitava niin pitkään, ettei siitä ole enää mitään tarvetta puhua. Vain petetty puoliso tietää milloin asia on loppuun käsitelty. Pettäjä ei tahdo millään jaksaa kantaa vastuutaan teostaan vaan tuumaa usein, että "eikö tämän jauhaminen jo riitä".

Kaksi pientä lasta perheessänne vaativat myös paljon voimavaroja. Miten työnjakonne arjessa toimii? Riittääkö vaimollasi voimia toteuttaa sinun tarpeitasi rakastavan liiton toteuttamiseksi? Esitätkö hänelle odotuksia, toiveita ja tarpeita, millainen hänen tulisi olla, jotta sinun mielikuvasi mukainen liitto toteutuisi vai mietittekö sitä yhdessä? Jos sinä olet se "päällepäsmäri", tilanne saattaa puolisostasi tuntua hyvin tukahduttavalta tai painostavalta.

Vaimosi suhtautuminen omaan kehoonsa on oletettavasti lähtöisin jo hänen historiastaan ja kasvustaan naiseksi. Hänen kokemustaan mm. rintojen pienuudesta et voi lohduttaa pois tai ratkaista vakuuttelemalla, että sinulle hän kelpaa. Se saattaa auttaa, kun kuulee positiivista palautetta, mutta oman kehonsa hyväksymiseen ja itsetunnon vahvistumiseen tai eheytymiseen hän voisi saada apua seksuaaliterapeutilta. Hänen itsensä tulee päättää mitä hän haluaa asian suhteen tehdä. Kumppania emme voi lähettää terapiaan "korjauttamaan" itseään omia tarpeitamme varten.

Lukuvinkiksi suosittelen Kaija Maria ja Lari Junkkarin kirjaa: Läsnä ja lähellä – seksuaalinen viisaus parisuhteessa (Otava, 2006). Tilaa kirja! Vaasassa on pari- ja seksuaaliterapiaa tarjolla yksityisellä lääkäriasemalla.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.