Kysymykset

Väkivaltaisuuteni tuhoaa suhteemme

Tunnustan heti esimmäisenä käyttäneeni parisuhteessani fyysistä väkivaltaa avovaimoani kohtaan. Tämä väkivaltaisuuteni on johtanut suhteemme kariutumisen partaalle, mikä on ymmärrettävää. En kuitenkaan haluaisi suhteemme päättyvän, vaan koetan toden teolla hakea apua tilanteeseen.

Vuosi sitten en olisi uskonut, että minulle voisi käydä näin. Olin silloin itse sitä mieltä, että miehet, jotka käyttävät väkivaltaa naisia kohtaan, joutaisivat saunan taa. Nyt kuitenkin huomaan olevani itse se, kenet pitäisi sinne saunan taa viedä.

Kauheinta tässä on, että olen tuore isä ja vauva on tulossa sairaalasta kotiin

En selittele käytöstäni millään, mutta loppupeleissä luulen sen johtuvan pahasta turhautuneisuudesta. Riitatilanteissa minulle tulee sellainen olo, että on sama, mitä sanon, kun sillä ei ole kuitenkaan merkitystä. Se nostattaa rajusti tunteita, ja olen koittanut sanoa siitä puolisolleni. Viime aikoina olen ruvennut kuitenkin tajuamaan, ettei syy ole avopuolisoni. Syy taitaa olla muualla.

Kauheinta tässä on se, että olen tuore isä ja vauva on tulossa sairaalasta kotiin ja minä vielä käyttäydyn näin. Lapsen syntymä on ollut parasta elämässäni ikinä. Silloin ajattelin, että kyllä sitä hyvääkin on ja niin sanoi puolisonikin. Sovimme riitojamme muutenkin kuin tällä tapaa, mutta joskus minun ratkaisuni on tämä. Kadun tietysti jälkeen päin ja pyydän anteeksi, mutta tietenkään se ei korjaa mitään. Tehtyä kun ei saa tekemättömäksi, minkä tiedän itsekin.

Pelkoni on, että asiat pahentuvat, jos suhde jatkuu näin. Olen alkanut tajuta, että mahdollisuudet alkavat käydä vähiin. Meillä on hyviäkin aikoja, jolloin olemme tosi läheisiä. Silloin tuntuu, että asiat voivat järjestyä, mutta silloin pudotus takaisin alkukuoppiin tuntuu pahalta ja turhauttavalta. Kaipaisin apua ja neuvoja itseni ja perheeni pelastamiseksi.

Psykologi Kari Kiianmaa vastaa

Perheväkivalta (fyysinen, henkinen ja seksuaalinen) on Suomessa valitettavan yleistä ja sillä on pitkät perinteet.

Monelle väkivaltaan turvautuneelle väkivaltaisuus on tuttua jo lapsuuden perheestä. Väkivaltainen ihminen voi alistaa toiset valtaansa ja tuhota samalla uhrin itsetunnon ja yhteisen parisuhteen. Sellainen parisuhde on kaukana ideaalista ja johtaa nykyään helposti suhteen päättymiseen. Väkivaltaan turvaudutaan myös, koska ei osata ilmaista vihan tunteita rakentavalla tavalla. Tunteiden tunnistamisen ja sopivan ilmaisemisen opettelu onkin tarpeen meille kaikille, mikäli haluamme kehittää ihmissuhteitamme.

Väkivaltaan turvaudutaan, koska ei osata ilmaista vihan tunteita rakentavalla tavalla

Sinun tilanteessasi on nyt tärkeää katkaista väkivaltaisuus. On järkevää ennakoida käyttäytymistään vetäytymällä ajoissa, kun huomaa hiiltyvänsä liikaa. Usein väkivaltaisen ihmisen on poistuttava kodista lyhyeksi tai pitemmäksi ajaksi, jotta väkivaltaisuus saadaan kuriin. Suhteenne voi pelastua vain, jos väkivaltainen käyttäytyminen loppuu ja alatte ilmaista tunteitanne rakentavammin. Riitely ei ole pahasta, jos se on rakentavaa.

Tilanteenne on vakava ja teidän on syytä hakeutua ammattiauttajien luokse. Monin paikoin miehille on tarjolla omia palveluja, kuten Miesten kriisiapua, Miehen linja tai Lyömätön linja. Palveluista kannattaa kysyä kunnan sosiaalitoimesta, jos netistä ei löydy riittäviä tietoja. Koko perheen palvelupisteenä kunnan perheneuvola on teille myös tarpeen. Varautukaa käyttämään aikaa suhteenne parantamiseen, sillä nopeaa ratkaisua ei ongelmaanne ole.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.