Lapset ja perhe

Miksi isä ei ole kiinnostunut lapsistaan?

Miksi jotkut isät eivät tunnu välittävän lapsistaan, vaan katoavat heidän elämästään? Syyt löytyvät menneisyydestä.

Joissain tilanteissa naiset joutuvat pettymyksekseen toteamaan, ettei heidän kumppaninsa tunnukaan olevan aidosti kiinnostunut omista lapsistaan. Itsekkyys ja omat menot menevät aina lasten edelle. Erotilanteessa vaikeimmissa tapauksissa isä jättää kokonaan pitämättä yhteyttä lapsiinsa. Mistä tällainen vanhemman käyttäytyminen johtuu? Miksi isä ei välitä omista biologisista jälkeläisistään?

Rakkaus omaan isään puutteellinen

Mikäli kyse ei ole äidin yrityksistä hankaloittaa isän yhteyttä lapsiinsa, syyt löytyvät yleensä miehen menneisyydestä. Sellainen mies, joka on omassa lapsuudessaan ollut vieraantunut isästään, on taipuvainen tyypillisesti kokemaan vierautta myös omiin lapsiinsa. Näin on etenkin, mikäli asiat ovat käsittelemättä eikä miehellä ole yhteyttä omiin tunteisiinsa.

Jos mies on kadottanut omat rakkauden tunteensa isäänsä kohtaan, hänen on hankala rakentaa rakkaudellista suhdetta omiin lapsiinsa. Jos hän ei ymmärrä isän tärkeyttä omassa elämässään, hän ei osaa arvioida oman merkityksensä tärkeyttä lastensa elämässä. Mikäli mies on kieltänyt tunteensa ja tarkastelee asioita vain järkiperäisesti, hän ei kykene aidosti kohtaamaan vaimonsa ja lastensa tunteita. Jos miehen yhteydenpito omaan isäänsä on tyystin katkennut, hän riistää lapsiltaan ja vaimoltaan myös mahdollisuuden suvun ja isoisän yhteyteen.

Selvitä menneisyys

Mikäli mies on valmis katsomaan menneisyytensä vaikeita asioita, rakkaus omiin lapsiin voi alkaa pikkuhiljaa rakentua. Kun mies oppii näkemään oman lapsuutensa vaikeat ja kipeät kohdat ja käymään niihin liittyvät tunteet läpi, hän kykenee viimein avautumaan yhteydelle toisiin ihmisiin. Tunnustettuaan omat heikkoutensa ja pettymyksensä mies pystyy näkemään myös toiset ihmiset aidosti sellaisena kuin he ovat.

Löydettyään yhteyden tunteisiinsa hänen on mahdollista löytää aito rakkaus paitsi itseensä myös lapsiinsa ja kumppaniinsa. Omaa menneisyyttään voi selvittää paitsi terapiassa ja ystävän kanssa myös lukeamalla aiheesta ja pohtimalla omaa historiaansa. Joillekin kirjoittaminen avaa yhteyden omaan itseen.

Asia voivat olla aivan samalla tavalla myös äidin kohdalla, joka ei tunnu välittävän lapsistaan. Naisen ongelmat lähtevät usein taas hänen puutteellisesta äitisuhteestaan.

Lähde: Richard A. Warshak. Eromyrkky. Kuinka suojella lasta avioerotilanteessa. Gummerus.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.