Lapset ja perhe

Kuinka ymmärtää lapsen tunteita?

Tunteiden tukahduttaminen ei saa niitä katoamaan. Katso, miten lasta kannattaa tukea hänen tunteissaan.

Lapsen vaientaminen ja kielteisten tunneraktioiden kieltäminen eivät ole oikea tapa huonon käyttäytymisen kitkemiseksi. Ikävät tunteet eivät pakottamalla katoa, vaan ne jäävät kalvamaan ja hautumaan sisälle, josta ne jonain päivänä räjähtävät ilmoille entistä rajumpina tai ne alkavat tuhota lapsen omaa, sisäistä käsitystä itsestään.

Mitä enemmän vanhempi vaatii myönteistä ilmaisua, sitä vahvemmin lapsella puskevat ei-toivotut kielteiset tunteet pintaan. Jos lapset oppivat, että tietyistä tunteista ja asioista ei saa puhua, sillä voi olla haitalliset ja tuhoisat seuraukset, jotka he vievät mukanaan omiin aikuisiin ihmissuhteisiinsa.

Lasta voi auttaa käsittelemään tunteitaan rakentavasti. Se onnistuu ainoastaan niin, että pystymme siihen myös itse. Katso alla olevat vinkit lapsen tunteiden kohtaamiseen.

Näin kohtaat lapsen tunteet

1. Säilytä suhteellisuudentaju.
Älä suhtaudu liian vakavasti riidoissa sanottuihin loukkaaviin asiohin. Kaikki lapset tappelevat ja sanovat välillä toisilleen ikäviä asioita. Jos ylireagoimme, lapset saattavat lakata kuuntelemasta meitä ja menettää uskonsa vanhemman kykyyn arvioida tilannetta.

2. Asetu lapsen asemaan.
Kun ajattelet tapahtumaa lapsen näkökulmasta, ymmärrät paremmin hänen tunteitaan ja tekojaan. Tämä taas auttaa suhteuttamaan omaa reaktiota lapsen toimintaan.

3. Pysy rauhallisena.
Paras tapa opettaa lapsia voittamaan tunteidensa ylivalta, on näyttää se hallitsemalla omat tunteensa. Vaikka lapsi huutaa ja on vihainen, vanhempi pysyy itse tilanteessa rauhallisena. Kukaan pystyy tuskin tähän aina, mutta mitä enemmän kykenemme hoitamaan tilanteet hermostumatta, sitä paremmin lapsi oppii käsittelemään myös omat asiansa raivostumatta.

Lue lisää: Vältä räjähdys lapselle – 3 keinoa!

4. Autamme lapsia tunnistmaan ja ilmaisemaan tunteensa sekä ottamaan toisten tunteet huomioon.
Lapsen tunteista ei tarvitse olla aina samaa mieltä, mutta ne on hyvä tunnistaa ja niitä on hyvä kunnioittaa. Lapsen on tärkeä oppia sanoittamaan, mitä hänen kokemansa tunteet ovat. Vanhempi voi sanoittaa lapselle näkemänsä, esimerkiksi sanomalla: ”Vaikutat surulliselta”, ”Pelottaako sinua?” tai ”Äiti on nyt vähän väsynyt”.

Tunteiden tunnistaminen ja rakentava ilmaisu on merkittävä apu lapsen elämässä ja myöhemmissä ihmissuhteissa. Tunteiden ymmärtäminen on avain huomaavaisuuteen sekä lisäksi oman itsen ja toisten ihmisten ymmärtämiseen.

Lähde: Jan Parker & Jan Stimpson (2004). Sisarussuhteet. Kilpailua ja rakkautta. Otava.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.