Lapset ja perhe

Säilytä yhteys ongelmanuoreen

Kun lapsella on ongelmia, on olennaista ylläpitää keskusteluyhteyttä hänen kanssaan.

Aina perheessä asiat eivät mene niin kuin toivoisi. Aina lapsesta ei tulekaan pärjäävä ja omatoiminen, omasta tulevaisuudestaan vastuunottava nuori aikuinen.

Kun oma lapsi hairahtuu rikolliselle polulle tai kärsii psyykkisistä ongelmista, on tärkeintä säilyttää lapseen puheyhteys.

Tässä viisi kysymystä, jota ongelmanuoren vanhemman kannattaa pohtia.

5 kysymystä vanhemmalle

  • Tietääkö lapsesi, mistä hänen ominaisuuksistaan pidät ja mitä hänessä arvostat?
  • Tietääkö lapsesi, että hän on sinulle erityisen tärkeä?
  • Onko lapsesi tietoinen, että vaikket hyväksyisikään hänen kaikkia valintojaan, hän voi aina pahimmassakin hädässä luottaa sinuun?
  • Tietääkö hän rajanvetosi – esimerkiksi ettet anna hänelle koskaan rahaa, mutta järjestät hänelle tarvittaessa apua?
  • Tietääkö hän, että toivot pieniä arkisia yhteisiä hetkiä?

Lähde: Pia Kaulio & Merja Uotila (2009). Äiti ei jätä. Minerva. Tilaa kirja!

1 Comment

  1. TiiPii
    08.02.2011 at 12:26

    Nyt olen tahinut nuoreni kanssa kohta yhdeksän vuotta, ja voitte uskoa, että olen sen saman ajan puhunut hänen kanssaan. Olemme käyneet psykologeilla ja psykiatreilla. Hän on ollut osastojaksolla ja hänelle on yritetty saada coachia (turhaan, kun sosiaalitoimella ei ole määrärahoja sellaiseen). On istuttu oppilashuoltoryhmissä, on keskusteltu sosiaalityöntekijöiden kanssa, viimeksi oltu yhteydessä koulukurattoriin jne jne..MÄ EN JAKSA ENÄÄ. En aio istua enää yhdessäkään palaverissa, en ainoassakaan huoltoryhmässä, en enää missään, EN JAKSA! Se on loppu nyt. En jaksa enää olla kiinnostunut. Puhumisesta ei ole ollut tuon taivaallisen hyötyä ja nämä ryhmät ovat yhtä tyhjän kanssa kun siellä vaan puhutaan ja se on tuolle pikkuapinalle aivan turhaa, mikään ei muutu. Nyt loppui, ei kiinnosta tuon nuoren kanssa enää mikään. Olkoon, tehköön mitä huvittaa, tämä vuodatus on viimeinen vaiva, minkä hänen vuokseen vuodatan. LOPPU, PISTE.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.