Lapset ja perhe

Pilaako lapsi parisuhteen?

Millaiset tekijät suojaavat parisuhdetta pikkulapsivaiheessa?

Vanhemmuuteen kasvavan perheen vaihe alkaa ensimmäisen lapsen syntymästä ja kestää siitä eteenpäin noin 2-3 vuotta. Tässä vaiheessa parisuhdekeskeisyys muuttuu perhekeskeisyydeksi. Vaihe aiheuttaa monille pareille epävarmuutta ja pelkoa. Vanhemmuuden roolin myötä on riskinä, että pari unohtaa puolison roolinsa. Tällä voi olla kohtalokkaita seurauksia puolisoiden parisuhde-elämään.

Lapsi haastaa parisuhteen

Pikkulapsivaihetta pidetään parisuhteen kannalta erityisen haastavana aikana. Useissa tutkimuksissa on todettu, että parisuhdetyytyväisyys laskee lasten syntymien myötä. Moni päätyy eroaikeisiin juuri tässä vaiheessa. Olisi kuitenkin hyvä muistaa, että vaativa pikkulapsivaihe on lopulta lyhyt ajanjakso, jonka jälkeen arki taas helpottuu.

Ihailu ja kiintymys pitävät yhdessä

Kun on tutkittu puolisoiden piirteitä, jotka auttavat vaikean pikkulapsivaiheen yli, on havaittu, että kumppaneiden toisiaan kohtaan osoittama ihailu ja kiintymys ovat parisuhdetta suojelevia tekijöitä. Myös puolisoiden välinen me-tunne ja keskinäinen ystävyys lisäävät parisuhdetyytyväisyyttä ja -pysyvyyttä. Vastaavasti negatiivisuus ja arvostelu syövyttivät parisuhdetta, ja näitä piirteitä sisältävissä suhteissa vauvan syntymä koettiin avio-onnea vähentäväksi.

Negatiivisuus ja arvostelu syövyttävät parisuhdetta

Lapsen syntymä voi auttaa joitakin pareja kasvamaan aiempaa itsenäisemmiksi ja vastuuntuntoisemmiksi, mikä voi parhaimmillaan lähentää puolisoita. Joillakin tämä vastuunotto ja -jakaminen ei onnistu ja näin uusi elämänvaihe aiheuttaa aiempaa suurempaa stressiä ja ongelmia.

Lähde: Tuula Pukkala (2007), Pitkän parisuhteen salaisuus. Otava.

1 Comment

  1. Lokakuu
    24.10.2008 at 19:24

    Olen itse perustamassa uusperhettä ja olen aika järkyttyneenä lukenut uusperheissä koetuista vaikeuksista. En ymmärrä, miten huonosti uudet kumppanit voivat kohdella toisen lapsia, enkä ymmärrä, miten vastapuoli pystyy olemaan tällaisessa suhteessa.

    Olisi kiva lukea siitä, miten kumppanin lasten mukaantulo parin yhteiselämään uusperheessä vaikuttaa parisuhteeseen, ja miten toisen lapsen tuottamien kielteisten tunteiden yli voidaan selvitä.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.