Lapset ja perhe

Vauvan 5 temperamenttia

Jokainen vauva on syntyessään oma persoonansa. Tunnistatko oman lapsesi?

Temperamentti on ainutlaatuinen koostumus erilaisia ominaisuuksia, jotka muovaavat yksilön persoonallisuuden. Temperamentti kehittyy läpi elämän suhteessa ympäristöön ja vuorovaikutukseen toisten ihmisten kanssa.

Oman lapsen temperamentin ymmärtäminen on avain asemassa, jotta vanhempi osaa ottaa vauvan tarpeet huomioon arjessa. Myös vanhemman oma temperamentti vaikuttaa vanhempi-lapsi-suhteeseen. Temperamenttinen vanhempi reagoi voimakkaammin vauvan ärsykkeisiin kuin rauhallisempi. Onkin sanottu, että joustavat ja rennot vanhemmat tulevat toimeen kaikenlaisten vauvojen kanssa riippumatta lasten luontaisista temperamenttieroista.

Millaisen vauvan sinä sait? Entä millainen olet itse luonteeltasi?

Vauvan 5 temperamenttia

Enkelivauva on jokaisen vanhemman unelmavauva. Enkelivauva viihtyy pitkiä aikoja itsekseen ja hän jaksaa odottaa tarpeidensa tyydyttämistä hermostumatta pidemmän aikaa. Enkelivauvan vanhemmat ovat yleensä tyytyväisiä omaan vanhemmuuteensa.

Oppikirjavauvan vanhemmat kokevat vauvansa usein melko helpoksi. Oppikirjavauva kehittyy ja kasvaa oppikirjamaisen orjallisesti. Hänen tarpeensa on helppo huomata ja täyttää, jolloin oppikirjavauva on pääsääntöisesti tyytyväinen vauva. Oppikirjavauvan vanhemmat kokevat vanhemmuutensa ja arkensa usein toimivaksi.

Herkkä vauva reagoi vahvasti aistiärsykkeisiin. Hän säpsähtää kovia ääniä, reagoi kylmän ja kuuman-vaihteluun, nälkään, väsymykseen, läheisyyden tarpeeseen ja muutoksiin vahvasti. Herkän vauvan tarpeiden tunnistaminen asettaa vanhemmille oman haasteensa ja vanhemmat kokevat arjen yleensä enkeli- ja oppikirjavauvojen vanhempia haastavammaksi.

Virkeä vauva rakastaa puuhaa, ärsykkeitä ja uusia tilanteita. Hän utelias ja kiinnostunut tutkimaan kaikkea, mutta nopea turhautumaan ja tylsistymään, jos hänen virikkeiden tarvettaan ei ymmärretä. Virkeän vauvan vanhemmat voivat kokea uuvuttavana lapsen jatkuvan aktiivisuuden. He arvioivat usein arjen ja vanhemmuutensa haastavaksi.

Ärtyinen vauva herää heti uuteen päivään parkuen sängystään kurkku suorana. Hän on kärttyinen päiväunien jälkeen, syödessään, käydessään nukkumaan, kohdatessaan uusia tilanteita ja tehdessään joskus mieluisiakin asioita. Ärtyisät vauvat tuntuvat syntyneen väärällä jalalla tähän maailmaan ja koettelevat vanhempien jaksamista jatkuvalla pahantuulisuudellaan.

Lähde: Tracy Hogg & Melinda Blau (2001). Opi kuuntelemaan vauvaasi. Oivaltava opas vanhemmille johdattaa pienen vauvan maailmaan. Otava.

Katso muita Tracyn kirjoja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.