Parisuhde

Kannattaako parisuhdekurssi?

Parisuhdekurssi voi pelastaa suhteen eron partaalta. Se rikastuttaa myös jo ennestään hyvää suhdetta.

Parisuhdekurssi on parisuhteen huoltopaikka. Siellä pysähdytään miettimään omaan, kumppanin ja yhteiseen elämään liittyviä kysymyksiä kuten, miten oma suhde voi. Mitä meille kuuluu? Mistä tällä hetkellä iloitsen parisuhteessamme ja sinussa? Mitä tarvitsen voidakseni hyvin? Miten voin vaikuttaa arkeemme? Miten kumppanini kokee suhteen?

Parisuhdekurssilla kysymyksiä pohditaan yksin, oman kumppanin ja koko ryhmän kanssa tehtävissä harjoituksissa ja keskusteluissa. Ohjaajien alustukset ja tehtäväksi annot haastavat katsomaan parisuhdetta sellaisista näkökulmista, jotka saattavat jäädä sivuun arjen keskellä. Jokainen on oman suhteensa paras asiantuntija ja osallistuu kurssille tavalla, jonka itse kokee hyväksi. Parisuhdekurssi on upea mahdollisuus viettää aikaa oman kumppanin kanssa ilman arkisia häiriötekijöitä.

”Parisuhdekurssilla voi viettää aikaa kumppanin kanssa ilman arkisia häiriötekijöitä”

Parisuhdekurssin merkittävä voimavara ovat toiset pariskunnat ja heistä saatava vertaistuki. Jotain saattaa mietityttää, uskaltaako lähteä ryhmään puhumaan omista henkilökohtaisista asioistaan. Moni yllättyy positiivisesti ryhmäläisten välisestä luottamuksesta ja ymmärryksestä. On huojentavaa havaita, että parisuhteen ongelmat ja haasteet ovat hyvin samanlaisia. Toisten kokemusten kuuleminen avaa myös uusia näkökulmia omaan parisuhde-elämään. Useimmiten kurssilla on 4-8 pariskuntaa.
Joitakin kursseja järjestetään myös ilman ryhmäkeskusteluja (esim. Mennään eteenpäin -toiminta). Tutustu eri järjestäjien kurssitarjontaan

Sopivin kurssi?

Parisuhdekurssi kannattaa valita oman suhteen tilanteen mukaan. Useimmat kurssit järjestetään arki-iltoina tai viikonloppuna.

Esimerkkejä Kataja ry:n parisuhdekursseista:

 1. PARILLE, JOKA KAIPAA SUHTEEN VAHVISTAMISTA: Rikasta minua -parisuhdekurssi
  Rikasta minua -parisuhdekurssi on suunnattu huoltopisteeksi silloin, kun pari kaipaa suhteen vahvistamista ja uusia näkökulmia. Jos arki on alkanut tuntua harmaalta, mutta kaikki on periaatteessa kunnossa, Rikasta minua -kurssi sopii erinomaisesti. Kurssille voi osallistua myös silloin, kun kaikki sujuu mukavasti. Rikasta minua -kurssilla painopiste on parisuhteen voimavaroissa ja mahdollisuuksissa. Ryhmää ohjaa tehtäväänsä koulutettu vapaaehtoinen pariskunta.
 2. PARILLE, JOKA HALUAA YMMÄRTÄÄ PAREMMIN SEKSUAALISUUTTAAN: Sylikkäin-parisuhdekurssi
  Sylikkäin-kurssilla keskitytään rikastuttamaan parisuhteen seksuaalisuutta. Seksuaalisuus tekee parisuhteesta erityisen suhteen verrattuna kaikkiin muihin ihmissuhteisiin. Myös fyysisen läheisyyden ylläpitämiseen kannattaa kiinnittää huomiota: Sylikkäin-kurssilta voi etsiä uutta kipinää parisuhteeseensa tai kadonnutta läheisyyden tunnetta ja yhteyttä. Kurssin kuluessa tavoitteena on ymmärtää, miten rikas ja elämää kantava voima seksuaalisuus on.
 3. PARILLE, JOLLA MENEILÄÄN KRIISI: Solmuja parisuhteessa -kurssi
  Kun parisuhteessa on solmuja eli kriisi, johon ei tunnu löytyvän ratkaisua, Solmuja parisuhteessa -kurssi on oikea vaihtoehto. Kurssilla käsitellään parisuhteen ongelmakohtaa. Kurssilla katsotaan kriisin historiaan ja pyritään ymmärtämään, miten tähän on tultu. Kun yhteinen menneisyys on ymmärrettävämpää, keskitytään tunnistamaan toiveita, unelmia ja tarpeita, joista muodostuu parin yhteinen tavoite. Yhteinen päämäärä näyttää suunnan, jota kohti pari kulkee yhdessä tai erikseen.
  Solmuja parisuhteessa -kurssin ohjaajat ovat tehtäväänsä koulutettuja ammattilaisia, jotka vievät työskentelyä turvallisesti eteenpäin. Ohjaajilla ei ole valmista käsikirjoitusta osallistujien elämälle, vaan he auttavat osallistujia löytämään sen ratkaisun, joka heille on paras.

Lisätietoa parisuhdekursseista ja parisuhteen hoitamisesta saa Kataja ry:stä ja kurssisihteeri Nina Autiolta 041 543 8611 tai nina.autio(at)kataja.inet.fi.

Kurssilaisten kokemuksia

Suurimman osan kokemukset parisuhdekurssille osallistumisesta ovat positiivisia. Tässä muutaman kurssille osallistuneen mielipide:

"Kurssilla olon mukavuus yllätti. Oli mukava tulla ja tavata ryhmää. Keskustelutaitoa voi opetella. Kun annetaan oikeat kysymykset, tulee asioita ratkottua eri tavalla kuin ennen." Mies, 30

"Vihdoinkin tulin kuulluksi ja ymmärretyksi! Sain parini ymmärtämään minua ryhmän avulla ja aloin myös itse ymmärtää häntä." Nainen, 52

"Parasta oli iloinen ja rento ilmapiiri ja tunnetason yhteys kumppanin kanssa." Mies, 56

"Ryhmä oli loistava ja se antoi minulle paljon. Olen kiitollinen tästä viikonlopusta." Mies, 34

Teksti: Sanna Jattu, Kataja ry.

1 Comment

 1. ninni^^
  06.07.2009 at 17:05

  kuinka mihen tonne saapi?

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.