Miksi mies vetäytyy?
Stressaantuneena mies ottaa usein parisuhteessa etäisyyttä. Miten naisen tulisi suhtautua tähän?
Psykologi John Gray valottaa maailmanlaajuisesti menestyneessä kirjassaan Miehet ovat marsista naiset Venuksesta (Werner Söderström) miesten vetäytymiskäyttäytymistä.
Grayn mukaan miehillä on tarve ongelma- ja stressitilanteissa vetäytyä ja vaieta, kun taas naisella on useimmiten tällöin suuri tarve avautua ja puhua. Sukupuolieroista johtuen parisuhteessa joudutaan usein törmäyskurssille. Jotta naiset voisivat ymmärtää miehiään paremmin, Gray antaa kirjassaan naisille vinkkejä kohdata luolaansa vetäytynyt mies.
”Rakastuneena mies kadottaa aika ajoin itsensä.”
Miksi mies menee luolaansa?
1. Miehellä on tarve pohtia ongelmaa ja löytää siihen käytännöllinen ratkaisu.
2. Hänellä ei ole vastausta kysymykseen tai ongelmaan eikä häntä ole opetettu myöntämään tietämättömyyttään. Siksi hänen on mentävä luolaansa selvittämään kysymystä.
3. Mies on huolissaan, stressaantunut tai vihainen. Hän tarvitsee yksinoloa rauhoittuakseen ja saadakseen tilanteen hallintaansa.
4. Hänen on löydettävä itsensä. Etenkin rakastuneena mies kadottaa aika ajoin itsensä. Liika läheisyys voi riistää hänen voimansa, jolloin miehen on taas vetäydyttävä naisesta kauemmas löytääkseen jälleen oman minänsä.
Miten ”luolamiestä” voi tukea?
Kun mies on vetäytynyt luolaan, hän on yleensä haavoittunut tai stressaantunut ja haluaa ratkaista ongelmansa yksin. Hän ei kaipaa empaattista kuuntelua saatika tilanteen ja tunteiden tenttaamista.
John Gray antaa naisille kuusi vinkkiä, joilla miestä voi tukea luolassa olon aikana. Näiden avulla mies tulee myös luolasta lyhyemmässä ajassa ulos.
1. Älä paheksu miehen vetäytymistarvetta.
2. Älä yritä auttaa häntä ongelman selvittämisessä tarjomalla ratkaisuja.
3. Älä yritä hoivata häntä kyselemällä hänen tunteistaan.
4. Älä istu luolan suulla odottamassa, että hän tulisi pois.
5. Älä ole huolissasi hänestä äläkä sääli häntä.
”Älä istu luolan suulla odottamassa, että mies tulisi pois.”
6. Tee jotain, mistä itse pidät.
Mies toivoo saavansa ongelmatilanteessa rauhan, koska hänen on tärkeää tuntea puolisonsa luottavan, että hän pystyy hoitamaan omat asiansa. Luottamus miehen kykyyn ratkaista omat ongelmansa on hyvin tärkeä hänen kunnialleen, ylpeydelleen ja itsetunnolleen. Siksi on tärkeää, että nainen ymmärtää miehensä luolakäyttäytymistä ja osaa tukea häntä siinä oikealla tavalla.
Lähde: John Gray (1995). Miehet ovat Marsista naiset Venuksesta. Werner Söderström.
3 Comments
Olen elänyt mököttäjän kanssa jo 20 vuotta. Meillä on teini-ikäinen lapsi. Seurustereluaikana mökötys oli tosi pahaa, mutta kun lapsi syntyi, se oli meille niin arvokas tapahtuma, että suhteemme muuttui ja mieheni lopetti mököttämisen ihan kokonaan. Kykenimme riitelemään normaalilla tavalla ilman pitkiä mykkäkouluja. Kun lapsi täytti 10 vuotta, mykkäkoulut taas alkoivat ja nyt ne on pahentuneet niin, että olen epätoivon partaalla. Olen yrittänyt kaiken mahdollisen. Ehdottanut terapiaa, puhunut hyvällä ja pahalla. Yrittänyt antaa samalla mitalla. Mikään ei auta. Pienestäkin erimielisyydestä seuraa 1-2 viikon mykkäkoulu. Tätä on kestänyt n. 3 vuotta.
Suurin huoleni tällä hetkellä on, miten toimin, koska en tiedä mikä on lapselleni parasta. Ero vai yhdessäolo? Silloin kun mykkäkoulua ei ole, olemme erittäin onnellisia sekä puolisoina että perheenä . Rakastamme toisiamme edelleen hyvin paljon. Aina sovinnossa tuntuu, että en ikinä voisi elää ilman miestäni ja perhettäni. Kaikki muut asiat ovat hyvin. Olen aivan umpikujassa. Perhettäni ja lapseni elämää en haluaisi rikkoa. Lapsi rakastaa myös isäänsä hyvin paljon ja sanoo, että ei ikinä selviäisi erosta. Jos lasta ei olisi harkitsisin varmasti eroa vakavasti.
Mitä teen, onko ero ainoa vaihtoehto?
Mökötys ei ole tässä tarkoitettua vetäytymistä vaan riitelytyyli. Kukaan ei mökötä vetäytyen yksinäisyyteen, sen mököesityksen pitää näkyä ja vaikuttaa jotta saisi tahtonsa läpi.
Mielestäsi mies osaa riidellä ?normaalisti?, ja sitäkin tehnyt, ei hätää! Sinun tehtäväsi on osoittaa eli opettaa että mökötys ei tehoa. Kun miehesi huomaa ettei se tuota tulosta hän lopettaa sen taas.
Ylläolevat ohjeet soveltuvat hieman muutettuna:
1. Älä paheksu mökötystä, ole kuin ei mököttäisi.
2. Älä yritä auttaa häntä tarjomalla hyvitystä antaen periksi.
3. Älä yritä hoivata häntä, voit puhua tavallisesti, kunhan et odota mitään reaktiota.
4. Älä odota mökötyksen loppua, JOS OSAAT – huumori ja naurattaminen voi lyhentää.
5. Älä ole huolissasi äläkä sääli, älä huomioi tai ilmaise mitään mökötyksestä.
6. Tee jotain, mistä itse pidät ja ole hyvällä mielellä (tarv. teeskentele tai oleskele mualla).
Jos epäonistut, se merkitsee että hän voitti ja se vahvistaa mökötystä.
Ymmärrän miehen tarpeen vetäytyä, mutta entä naisen tarve puhua, huolehtia, auttaa, kuulla mikä hätänä? Miksi nainen on se jonka pitää ymmärtää, miksi ei voida hakea kultaista keskitietä? Miksi naisen tarpeet ovat vähempiarvoisempia?