Parisuhde

Riiteletkö suhteesi rikki?

Tapa, jolla riitelet, ratkaisee parisuhteesi onnellisuuden. Tunnista, mihin suuntaan olet suhdetta kuljettamassa.


Miksi toiset parit ovat onnellisempia kuin toiset? Miksi lämpö ja hellyys näyttävät säilyvän heillä vastoinkäymisistä ja ristiriidoista huolimatta? Tutustu eri riitelymalleihin. Niillä on ratkaiseva vaikutus parisuhdetyytyävisyyden kannalta.

Riitelymallit

Avoin ja rakentava
Parisuhteen konfliktitilanteissa olisi hyvä pyrkiä rakentavaan ja avoimeen vuorovaikutukseen. Se tarkoittaa ratkaisuhakuisuutta ilman syyttelyä, omista teoista vastuuta kantaen.

Aktiivinen ja repivä
Suhteessa aktiivisesti hyökkäävä riitelijä pyrkii ristiriidassa irrottautumaan kumppanistaan sanallisesti. Tällöin ongelmaa itsessään ei ratkaista, vaan siihen haetaan ratkaisua hylkäämisen tunteen kautta. Tällainen repivä riitely aiheuttaa tuskaa ja vaikeuttaa asioiden korjaamista.

Passiivinen ja repivä
Toisen passiivinen ja repivä riitelytapa näkyy parisuhteessa laiminlyövänä käytöksenä. Se on täyttä välinpitämättömyyttä kumppania kohtaan tekemättä kuitenkaan lopullista siirtoa eli ottamatta suhteesta lopullista eroa. Välinpitämättömyys aiheuttaa merkittävää stressiä parisuhteen toiselle osapuolelle.

Lue lisää rakentavasta riitelystä: Rakentavan riitelyn pelisäännöt

Lähde: Lähde: Jouni Luukkala (2015). Kukoistava parisuhde. Rakkaussuhteen psykologia. Duodecim. Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.