Seksi

Miksi en saa orgasmia?

Orgasmittomuudelle on aina jokin syy.

Ongelmia orgasmin kokemisessa voi olla jatkuvasti, tilapäisesti tai kertaluonteisesti. Syitä orgasmin saamattomuuteen voi olla monenlaisia. Mikä tahansa huoli, ahdistus, stressi, pelko tai muu hankala elämäntilanne voi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta ja vaikeuttaa orgasmin kokemista. Vaikeudet voivat liittyä terveyteen, talouteen, työhön, kumppaniin, parisuhteeseen tai muihin perheen sisäisiin huoliin. On ymmärrettävää, ettei energiaa riitä seksuaalisuuden toteuttamiseen, jos elämässä on muuten raskasta.

Sallittua vai häpeällistä?

Naisen oma elämänhistoria ja seksuaalisen kasvun historia vaikuttavat siihen, miten myönteisiksi tai kielteisiksi asenteet seksuaalisuutta ja nautintoa kohtaan muodostuvat. Mitä oma lapsuuden ja nuoruuden historia opetti seksuaalisuudesta? Onko se ihanaa ja hyväksyttävää vai likaista ja häpeällistä? Omat asenteet ja uskomukset voivat tulla esteeksi orgasmin kokemiselle.

Jos alkaa säilöä mielipahaa, seksuaalisuus usein lukkiutuu

Tunneilmaisun, myönteisen viestinnän ja hyvien vuorovaikutustaitojen oppiminen alkaa jo lapsuudessa. Onko varhaislapsuuden kasvuympäristö luonut vahvan perusturvallisuuden, kyvyn luottaa ihmisiin ja uskon omaan itseen hyvänä, rakastettavana ja arvokkaana yksilönä?

Traumatisoituminen eli haavoittavien kokemukset aiheuttavat paljon tiedostamattomia toimintamalleja ja oireilua. Oireet ovat aina mielekkäitä, sillä ne yrittävät kertoa jostain vaikeasti kohdattavasta asiasta. Usein oireillaan seksuaalisin toimintahäiriöin. Orgasmihäiriöiden syitä selvitettäessä on tarpeen käydä läpi näitä mahdollisia traumoja.

Uskalluksen puute

Naisen orgasmihäiriöiden taustalla voivat olla myös puutteelliset itsensä ilmaisemisen taidot tai häneltä voi puuttua uskallusta ottaa seksuaalisuuteen liittyviä asioita puheeksi kumppanin kanssa. Nainen ei ehkä osaa tai kehtaa kertoa, mitä tarvitsisi tai haluaisi kumppanilta pystyäkseen nauttimaan enemmän. Parisuhteen viestinnän ja kommunikoinnin taidot ovat erittäin tärkeitä, jotta osataan kuunnella ja kuulla vastavuoroisesti toinen toista sekä osataan näyttää ja vastaanottaa erilaisia tunnetiloja. Jos alkaa säilöä loukkaantumisia ja mielipahaa kertomatta tunteistaan, seksuaalisuus usein lukkiutuu.

Sairaus vie halut

Orgasmihäiriöiden taustalla voi joskus olla myös fysiologisia syitä tai elimellisiä sairauksia. Fysiologiset poikkeavuudet ja elimelliset krooniset sairaudet voivat vaurioittaa nautinnon mahdollistavia hermoston osia, aineenvaihduntaa, hormonitoimintaa tai verenkiertoa. Lisäksi moniin sairauksiin liittyvät kivut, voimattomuus ja erilaiset toimintaa rajoittavat tekijät tai minäkuvan muuttuminen voivat rajoittaa seksuaalisten tunteiden ja tarpeiden ilmaisemista. Muun muassa diabetekseen, reumatauteihin, syöpäsairauksiin, MS-tautiin, sydän- ja verisuonisairauksiin, aivoverenkierron häiriöihin sekä varsinaisiin sukupuolielinten sairauksiin liittyy usein seksuaalitoimintoja vaikeuttavia tekijöitä. Myös nykyään yleistyneisiin syömishäiriöihin liittyy usein seksuaalisia toimintahäiriöitä.

Päihteet ja orgasmi

Tilaa kirja:

Naisen nautinto

Lääkkeillä, päihteillä ja muilla nautintoaineilla voi olla osuutta kaikenlaisiin seksuaalisiin toimintahäiriöihin. Jatkuva runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa sukupuolirauhasten ja hermoston vaurioitumisen kautta orgasmin kokemiseen. Vahvassa humalatilassa reaktiokyky heikkenee. Tupakan nikotiini supistaa valtimoita ja heikentää sukupuolielinten verenkiertoa. Runsas kahvinjuonti ja kofeiiniriippuvuuskin voivat altistaa peniksen tai klitoriksen paisuvaiskudoksen verenkiertohäiriöille.

Monet lääkeaineet saattavat sivuvaikutuksineen aiheuttaa seksuaalisia toimintahäiriöitä sekä miehille että naisille. Eniten ongelmia liittyy masennuslääkkeisiin, neurolepteihin ja rauhoittaviin lääkkeisiin. Myös joidenkin verenpaine-, epilepsia-, allergia- ja suolistolääkkeiden on todettu aiheuttavan seksuaalisina toimintahäiriöinä ilmeneviä haittavaikutuksia.

Yhdyntäkivut este orgasmille

Toisinaan orgasmin puuttuminen voi johtua yhdynnän kivuliaisuudesta. Jos yhdyntä tekee niin kipeää, ettei nainen halua sitä ollenkaan, on harvemmin kyse orgasmihäiriöstä. Tällöin on syytä tutkia kipua tarkemmin.

Mikäli orgasmien kokeminen on naiselle vaikeutunutta syitä ongelman ratkaisemiseksi on tarpeen tarkastella laajasti ja syvällisesti. Keinoja ongelman ratkaisemiseksi kannattaa etsiä, jotta nainen pystyisi paremmin nauttimaan naiseudestaan ja seksuaalisuudestaan myös orgasmeja kokemalla. Naiset itse ovat pääroolissa, kun vastauksia etsitään.

Seksuaalisuus on osa terveyttämme ja mielenterveyttämme. Apua kannattaa hakea, jos jokin asia seksuaalisuudessa alkaa tuntua elämässä hankalalta ja vaivaavan jatkuvasti mieltä tai aiheuttaa ongelmia parisuhteeseen.

Teksti: Pari- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta

Lisää aiheesta kirjassa: Teija-Liisa Ranta (2006). Naisen nautinto. Minerva. Tilaa kirja!

2 Comments

  1. eiorgasmia
    22.05.2008 at 23:31

    osaako kukaan neuvoa minua, olen ollut sukupuoliyhteydessä 2n seurustelukumppaninkaa mutta en ole ikinä saanut orgasmia? nyt olen löytänyt elämäni NAISEN ja sen kanssa nautin siitä ja olen mukana seksissä mutta vieläkään en ole orgasmia saanut.. ( hiljattain vasta harrastettiin seksiä ja se oli eka kerta hänen kaa) olen aina ollut ujo sängyssä ja häpeän itseeni alastomana ja minulla on hirsutismi(monirakkulaiset munasarjat? voiko toi olla se asia miksi en saa orgasmia? nautin tosi paljon olla hänenkaa mutta se joku vaan puuttuu..kertokaa mulle.oisin kiitollinen!! ;( ;(

  2. orgasminmetsästys
    10.06.2013 at 09:12

    Jutusta unohtui vielä se, että naisen halut voivat olla suuret ja seksi tuntuu kaikin puolin hyvältä muuten, mutta orgasmin saaminen on vaikeaa, erittäin vaikeaa. Tällainen tilanne johtuu joistakin lääkeaineista ja voi tulla yllätyksenä varsinkin silloin, kun orgasmin saaminen on aiemmin ollut helppoa. Tilanne saattaa palautua entiselleen piankin lääkkeiden syömisen loputtua, mutta toisinaan ”palautumiseen” menee paljonkin aikaa. Esim. masennuslääke Cipralex on tällainen, ja siksi sitä käytetäänkin myös miesten ennenaikaisen laukeamisen hoitoon.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.