Seksi

Miksi nainen ei halua seksiä?

Naisen on tunnettava itsensä hyväksytyksi ja rakastetuksi, jotta hän kykenee nauttimaan seksistä.

Naisen seksuaalisuuden pohja muodostuu jo lapsuudessa. Siihen vaikuttaa erityisesti varhaisin vuorovaikutussuhde hoivaajaan, usein äitiin. Jos lapsi saa hoivaajalta osakseen hellyyttä ja huomiota, kokee hän itsensä arvokkaaksi ja hyväksytyksi. Katsekontaktin ja huomion puute viestittävät taas lapselle, ettei hän ole tärkeä. Tämä synnyttää epäonnistumisen ja hylätyksi tulemisen tunteita, mitkä johtavat helposti häpeän kokemiseen.

”Isä antaa tytölle mallin, miten miesten tulee häntä kohdella.”

Äidin syli ja kosketus antavat tytölle viestin siitä, että aistillinen mielihyvä ja hellyys ovat tyttärelle kuuluvia ja sallittuja asioita. Isä puolestaan antaa tyttärelleen mallin vastakkaisen sukupuolen edustajasta. Se luo käsityksen, miten miesten tulee tyttöä kohdella. Hyväksyvä isä auttaa tyttöä luottamaan miehiin ja valitsemaan itselleen häntä arvostavan kumppanin. Torjuva ja hylkäävä, alkoholisoitunut tai muuten etäinen isä antaa taas tyttärelleen kuvan, ettei hän ole miesten silmissä hyväksytty ja arvostettu. Tällöin tyttö hakeutuu usein toistuvasti häntä väheksyvien ja huonosti kohtelevien miesten seuraan.

Se, miten hyvin tyttö kykenee hyväksymään murrosiän tuomat muutokset vartalossaan, riippuu hänelle lapsuudessa muodostuneesta itsetunnosta. Murrosikään liittyy aina epävarmuuden ja hämmennyksen tunteita, mutta niistä yli pääseminen on helpompaa, jos läheiset ja nuori itse suhtautuvat pohjimmiltaan hyväksyvästi itseensä.

Nautinnon esteet

Lapsuuden ja nuoruuden seksuaalihistoria vaikuttaa usein vahvasti aikuisuuteen. Jos taustalla on häpeän tunteita, jotka liittyvät omaan kehoon, seksuaalisuuteen tai seksiin, nousevat ne helposti seksuaalisen nautinnon esteeksi.

Jotta nainen kykenisi tuntemaan seksuaalista nautintoa, hänen on koettava itsensä arvokkaaksi ja rakastetuksi. Jos uskoo olevansa riittävä ja hyväksytty, pystyy pitämään puoliaan ja kunnioittamaan omia rajojaan, itseään ja sitä kautta myös toisia ihmisiä. Kun kunnioittaa omaa kehoaan, ei kohtele itseään huonosti eikä salli toistenkaan tekevän niin. Perusturvallisuuden tunteen ollessa vahva voi uskoa ansainneensa elämäänsä nautintoa ja mielihyvää.

”Kun kunnioittaa kehoaan, ei kohtele itseään huonosti.”

Naisen kyky haluta ja nauttia seksistä ja kokea orgasmeja on monesti kiinni myös siitä, miten kuormittuneeksi hän tuntee itsensä. Stressi, kiire ja lukuisat huolehdittavat asiat estävät naista rentoutumasta ja antautumasta seksuaaliseen nautintoon. Siksi parisuhteen kannalta olisi tärkeää jakaa vastuu arjesta kumppaneiden välillä tasapuolisesti.

Naisen seksuaaliseen haluun vaikuttavat myös vahvasti erilaiset elämäntapahtumat ja kokemukset, kuten synnytys, keskenmeno, abortti ja vaihdevuodet. Näiden kokemusten ja muiden seksuaaliongelmien ratkaisussa on olennaista asioiden käsittely sekä omaan seksuaalisuuteen tutustuminen. Käsittelemällä omaa seksuaalihistoriaansa ja vaikeita elämäntapahtumia, voi avata menneisyyden lukkoja ja vapautua häpeästä. Näin voi tehdä joko yksin tai yhdessä kumppanin, ystävän tai terapeutin kanssa.

Lähde: Teija-Liisa Ranta (2008). Naisen nautinto. Minerva. Tilaa kirja!
Kuva: Flickr/FromSandToGlass

2 Comments

  1. Epikriisi
    09.04.2008 at 14:31

    Ei ne aina niin yksinkertaisia asioita ole kellekään.

  2. 11.10.2017 at 11:54

    Vasta vanhemmalla iällä olen sinut seksualisuuteni kanssa olen 64v mutta seksi maistuu

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.