Itsetuntemus

5 askelta parempaan itsetuntoon

Tutustu viiteen keinoon, joilla voit parantaa itsetuntoasi.

Itsetunto muodostuu monista eri tekijöistä: yhden ihmisen hyvä itsetunto pohjaa tunteeseen, jonka mukaan hän osaa, taitaa ja selviää kun taas toinen ihminen on varma taidoistaan tulla toimeen muiden ihmisten kanssa. Hyvän itsetunnon voit saavuttaa monia eri teitä.

Kuinka paljon hyviä ominaisuuksia näet itsessäsi? Itsetuntosi on hyvä silloin, kun minäkäsityksessäsi ovat voitolla positiiviset ominaisuudet, ja huono silloin, kun negatiivisten ominaisuuksien määrä on suurempi kuin positiivisten. Hyvä itsetunto on sitä, että havaitsee hyvien ominaisuuksiensa lisäksi myös heikkoutensa.

Itseään arvostava puolustaa itseään

Luotatko itseesi ja arvostatko itseäsi? Itsetunto voidaan määritellä myös itsearvostukseksi tai sitä voidaan kuvata itseluottamuksen ja itsevarmuuden määrällä. Itsearvostusta on se, että puolustaa itseään, pitää kiinni oikeuksistaan ja kykenee olemaan tyytyväinen omiin suorituksiinsa. Itsevarmuutta taas on se, paljonko henkilö uskoo voivansa vaikuttaa elämäänsä omilla ratkaisuillaan ja miten varma hän on omista kyvyistään hallita vastaan tulevia asioita ja ongelmia. Itseluottamusta on se, että uskaltaa asettaa itselleen korkeita vaatimuksia ja ottaa vastaan haasteita.

”Itseään arvostava pitää kiinni oikeuksistaan.”

Näetkö oman elämäsi arvokkaana ja ainutkertaisena? Hyvä itsetunto on sitä, että kykenee näkemään oman elämänsä ainutkertaisuuden ja ymmärtää olevansa tärkeä sinänsä, eikä sitä tarvitse osoittaa erityisin suorituksin tai onnistumisin. Itsetunto on sisälläsi oleva tunne – se ei ole selitettävissä asioilla, joita ulkopuoliset sinussa näkevät.

Hyvään itsetuntoon kuuluu toisten arvostus

Kykenetkö arvostamaan muita ihmisiä? Hyvään itsetuntoon kuuluu kyky arvostaa muita ihmisiä ja kykyä nähdä toisen ihmisen osaaminen, antaa hänelle tunnustusta ja arvoa hänen mielipiteilleen. Henkilö, jolla on vahva itsetunto, kykenee näkemään oman arvonsa ja osaamisensa, mutta hän ei ajattele olevansa ainoa joka osaa, tai ainoa jota tulee arvostaa.

Oletko itsenäinen omissa ratkaisuissasi ja riippumaton muiden mielipiteistä? Henkilön, jolla on vahva itsetunto, ei tarvitse alati pohtia sitä, mitä muut ajattelevat eikä hän pyri aina ajattelemaan ja toimimaan yleisen mielipiteen mukaan. Tämä rohkeus on itsenäisyyttä siinä mielessä, että hän rohkenee tekemään omia, itselleen sopivia ratkaisuja sekä elämään kuten haluaa, eikä sen mukaan mitä ympäristö arvostaa.

”Hyvään itsetuntoon kuuluu kyky sietää pettymyksiä.”

Kykenetkö käsittelemään epäonnistumisia ja pettymyksiä? Hyvään itsetuntoon kuuluu myös kyky sietää pettymyksiä ja epäonnistumisia. Hyvä itsetunto helpottaa omien virheidensä myöntämistä – se, että teit jonkin asian huonosti, ei tarkoita, että olet huono. Epäonnistumisen myöntäminen antaa mahdollisuuden pohtia, mitä tapahtuneesta voisi oppia, jotta uusi epäonnistuminen olisi vältettävissä. Hyvä itsetunto auttaa näkemään, että kaikkien ihmisten elämässä on pettymyksiä, vaikka ne eivät aina ulospäin näkyisikään.

Mitä itsetunto ei ole?

Itsetunto ei tarkoita samaa kuin itsevarma esiintyminen tai ulkoinen menestyminen. Itsetunto ei myöskään ole pelkkää itsevarmuutta ja itsensä näkemistä ainoastaan positiivisena. Itsetunto ei ole sosiaalista rohkeutta eikä itsekkyyttäkään. Kenelläkään ihmisellä ei voi olla täysin huonoa itsetuntoa, eikä myöskään täydellisen hyvää itseluottamusta. Täydellisen itseluottamuksen ei tule olla edes tavoitteena, sillä se ei ole enää inhimillistä.

”Kenelläkään ihmisellä ei voi olla täydellisen hyvää itseluottamusta.”

Jokaisen itsetunto on jossain hyvä ja toisella osa-alueella taas huonompi. Jos henkilö ottaa itselleen jonkin roolin ja huomaa pystyvänsä käyttäytymään kuin hän todella olisi roolinsa kaltainen, tämä alkaa vähitellen vaikuttaa hänen minäkuvaansa. Aikuisena ihmisen minä ei enää ratkaisevasti muutu ja itsetunto minän osana on suhteellisen vakiintunut. Aikuisen itsetunnon kohottamiseen ei ole yhtä paljon ohjeita kuin lapsen itsetunnon, mutta seuraavien ohjeiden avulla voit pyrkiä vaikuttamaan omaan itsetuntoosi.

5 askelta parempaan itsetuntoon

1. Korosta mielessäsi omia onnistumisiasi.
2. Etsi määrätietoisesti positiivisia ja arvokkaita asioita elämässäsi.
3. Ole rohkea ja ota vastaan vaativampia tehtäviä kuin tunnet uskaltavasi.
4. Muista, että ”menestyjien supermaailmassa” sinulla on lupa olla epävarma ja vähän huolissasi selviämisestäsi.
5. Muista, että hyvä itsetunto ei ole tyytyväisyyden ja hyvän elämän tae, eikä sen puute huonon elämän ennuste.

Hyvän itsetunnon kanssa elämä on helpompaa, mutta huono itsetunto ei ole katastrofi.

Lähde: Liisa Keltikangas-Järvinen (1994), Hyvä itsetunto. WSOY. Tilaa kirja!

10 Comments

  1. Ann
    12.07.2008 at 11:00

    Itsetunto on itsensä tuntemista. Ja hyväksymistä.

  2. Etsijä
    27.06.2009 at 18:04

    Kyky nähdä itsensä hyvänä ihmisenä, vaikka muu maailma ei sitä arvoa anna.
    Luottaa perimäänsä mitä isovanhemmat ovat antaneet.
    Uskoa tulevaisuuteen, miten voin vaikuttaa elämääni.
    Ymmärrän oman ARVONI.
    Kuuntelen, kommunikoin lasteni kanssa – he ovat osa minua.

  3. Ann
    31.10.2009 at 21:36

    Toivon että Liisa Keltikangas-Järvinen on kehittynyt ajattelussaan ja antamissaan ”ohjeissa”. Ihmettelen suuresti, miksi sivuston toimittaja käyttää lähteenä vuonna 1994 ilmestynyttä kirjaa! Kirjoitus sekoittaa kaikki itse-sanalla alkavat asiat (itsetunto, itsearvostus, itseluottamus, itsevarmuus…) ja lopputuloksena maallikkolukija ei tajua enää mitään. Nykyään itsetunnosta ja sen kehittämisestä ollaan eri mieltä kuin 15 v sitten.
    Muuten kiinnostava SuhdeSoppa aliarvioi ihmisiä tällä 5 askelta parempaan itsetuntoon.

  4. suvi
    13.02.2010 at 23:19

    Noita viittä on kokeiltu huonoin tuloksin. Ei ole itsetunto noussut yhtään paremmaksi vaan päinvastoin. Olisiko mitään muuta keinoa saada sitä nousemaan…?

  5. Nelli
    16.11.2010 at 09:22

    Kirjoittajan loppupäätelmä: ”hyvän itsetunnon kanssa elämä on helpompaa, mutta huono itsetunto ei ole katastrofi.”
    Omasta kokemukseni voin kertoa tuon olevan täyttä puppua, sillä huono itsetunto ON katastrofi! Se pahenee vuosi vuodelta ja johtaa tähän: mitään en osaa, minkään arvoinen en ole. Jos jotain on jaossa, se menköön muille, koska minulle ei kuulu mitään. Huono itsetunto johtaa masennukseen ja arvottomuuden tunteeseen, en ansaitse edes elää, koska en ole mitään.

    ”Hyvään itsetuntoon kuuluu toisten arvostus” – päinvastoin huonoine itsetuntoineni pidän muita kaikessa itseäni parempana, noita toisia on helppo kehua ja kannustaa, koska he OVAT jotain.

    Mutta joo, samaa mieltä kuin Ann tuossa ylempänä: olisivatpa asiat noin yksinkertaisia. Anteeksi tämä vuodatus.

  6. Mini
    02.01.2011 at 12:39

    Huono itsetunto näkyy elämäni kaikilla osa-alueilla. Eristäydyn ihmisistä, sillä pelkään torjutuksi tulemista. Jos esim. kysyn ystävääni ulos ja hän kieltäytyy, ajattelen sen automaattisesti johtuvan siitä, että hän ei pidä minusta. Senpä takia odotan usein ystävieni kysyvän minua ulos. Opinnäytetyöni on viivästynyt, koska ajattelen ihmisten arvioivan älykkyyttäni työn pohjalta. Parisuhteessa pelkään jatkuvasti, että poikaystäväni löytää jonkun paremman…Voin sanoa, että elämä huonon itsetunnon kanssa on todella kuluttavaa.

    Aika masentavaa lukea, että ”aikuisena ihmisen minä ei enää ratkaisevasti muutu ja itsetunto minän osana on suhteellisen vakiintunut”….

  7. suusa
    09.11.2011 at 19:03

    Nelli ja Mini, ymmärrän mielipiteene tosi hyvin. Itsekin huonosta itsetunnosta koko elämän läpi kärsineenä tiedän, että se on tosi uuvuttavaa ja kuluttavaa. Haluaisin kuitenkin sanoa, että toivon ettei kukaan masennu tuota ”aikuisena ihmisen minä ei enää ratkaisevasti muutu ja itsetunto minän osana on suhteellisen vakiintunu”. Tottakai se on masentavaa, mutta kannattaa kuitenkin aina harjottaa tietyn verran kriittisyyttä sitä kohtaan mitä tulee eteen. Ei se välttämättä ole absoluuttinen totuus ja luulen kirjoittajan tarkottaneen tässä sitä, että lapsi on kehitysvaiheessa ja näin ollen on ”helpompi” vaikuttaa siihen miten vakiintuneeksi itsetunto-ongelmat tulevat tai ovat tulematta. Itse en ainakaan usko sellaista, joka antaa tuomiota ”ei ole toivoa, ei ole mahdollista, ei pysty”. Jokainen voi itse vaikuttaa omaan elämäänsä ja se onpuhdas fakta. Toki aikuisena joutuu ehkä tekemään tuplasti töitä kumotakseen vääristyneitä ajatuksena koska ne ovat ehtineet automatisoitua tuplasti pidempään kun lapsena, mutta uskon, että jos jaksaa tehdä töitä sen eteen niin on mahdollista, että itsetunto kohoaaja voi oppia käsittelemään pettymyksiä yms. realistisemmasta näkökulmasta. Toivon myös, että ihmiset hakisivat apua näihin vaikeuksiin, kun yksin on tosi raskasta tapella ja voi tulla umpikuja fiilis. Paljon tsemppiä kaikille sisseille!

  8. suusa
    09.11.2011 at 19:04

    P.S Pahoittelut kirjotusvirheistä 😉

  9. 07.11.2012 at 15:55

    Olen menettänyt itsetunnon, elinvoiman ja äänen…erotuin tutuistani.
    Syön lääkkeitä vaikka minulla ei ole mitään vaivaa!
    Pelastuin koulukiusaamisesta minä paranen-kasetilla ja koulukavereilla. Haluisin päästä hyvien ihmisten maailmaan! Ja haluisin hypnoosihoitoa sekä aromaterapiaa:)

  10. Elliv
    23.04.2014 at 18:38

    Itsetunnon tason voi testata tämän psykoterapiakeskuksen sivuilla: http://www.vastaamo.fi/itsetunto#testi

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.