Itsetuntemus

Opi hyväksymään tunteesi

Hyväksymällä tunteesi saat ne paremmin hallintaan. Kokeile harjoitusta!

Kun kohtaat epämiellyttävän tunteet, tuomitsetko reaktiosi ja yrität poistaa ikävän tunteen mielestäsi? Ajatteletko, ettet saisi olla esimerkiksi vihainen, surullinen tai ahdistunut?Oletko ajatellut, että ratkaisu ahdistaviin tunteisiin saattaisikin olla niin kohtaamisessa ja hyväksymisessä omassa elämässä sellaisena kuin ne ovat?

Tunteiden hyväksyvä kohtaaminen

Jotta voisit oppia hyväksymään tunteesi, sinun on ensin tunnistettava ajatuksesi. Ovatko ne tuomitsevia ja torjuvia, mitä ajatuksia herää, kun pohdit ja luet tätä tekstiä?

Pysähdy kuulostelemaan kehoasi. Onko se jännittynyt vai levollinen? Mitä tunnet ja ajattelet? Onko mielessäsi tuomitsevia ajatuksia, kuten ”sehän on itsestäänselvää”, ”en tajua lukemaani” tai ”tunteiden korostaminen on turhaa”? Mieti edelleen, tuottavatko nämä tuomitsevat ajatukset sinulle uusia tunteita, kuten ärtymystä tai häpeää? Tämän jälkeen voit päättää, haluatko kuunnella jatkossakin tuomitsevia tunteitasi vai lähteä kehittämään itsetuntemustasi.

Tunteet voi kohdata ilman, että niiden perusteella tarvitsee toimia. On esimerkiksi mahdollista tuntea kiukkua, ilman että kohtelee äkäisesti ulkopuolisia.

Tämä tunne on ok

Keskity itsellesi vaikean tunteen noustessa kuulostelemaan, miltä sinusta tuntuu. Voit painaa käden rintakehällesi ja todeta mielessäsi esimerkiksi ”Nyt nousee ärtymys ja se on ihan ok” tai ”Olen surullinen ja se on ihan ymmärrettävää tässä tilanteessa”. Sanoilla ei ole niin väliä, vaan ennemminkin hyväksyvällä asenteella. Voit keskittyä kehoosi ja hengitykseesi. Jos tunne on erityisen voimakas ja haluat lieventää sen voimakkuutta, voit suunnata huomion ympäristöösi. Kuulostella ääniä ympärilläsi tai kävellä toiseen huoneeseen. Hyvä tapa lievittää ahdistusta on lähteä myös esimerkiksi kävelylle. Ikävä tunne kestä koskaan ikuisesti. Se lievittyy pikkuhiljaa ja jossain vaiheessa huomaat sen katoavan. Tunteet tulevat ja menevät.

Ihmisen psyykelle ei ole hyväksi olla pitkiä aikoja ahdistunut tai alakulon vallassa. Tunteen hyväksymisen ja kohtaamisen avulla voit alkaa ymmärtää tilannetta, mistä tunteesi pohjimmiltaan kertoo.

Lähde: Kaisla Joutsenniemi & Veera Mustonen (2013). Ruuhkataidot. Iloa vanhemmuuteen. Duodecim. Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.