Itsetuntemus

Paniikkikohtausta edeltävät stressitekijät

Ensimmäistä paniikkikohtausta edeltää yleensä stressaava elämäntapahtuma tai tilanne.

Paniikkikohtaus puhkeaa tyypillisimmin jonkin elämässä koetun haastavan ja stressaavan elämän tapahtuman myötä. Edmud J. Bourne on listannut kolmenlaisia stressitekijöitä, jotka tyypillisesti edeltävät ensimmäistä paniikkikohtausta.

Paniikkikohtaustausta edeltävät stressitekijät

1. Merkittävä henkilökohtainen menetys
Esimerkiksi tärkeän läheisen kuolema tai avio- ja asumusero ovat hyvin usein laukaisevia tekijöitä ensimmäisessä paniikkikohtauksessa. Myös työpaikan menetys, sairastuminen tai suuri taloudellinen ahdinko voivat aiheuttaa paniikkikohtauksen puhkeamisen.

2. Merkittävä elämänmuutos

Suuri, kuukausia kestävä elämänmuutos, joka vaatii sopeutumista, voi joskus käynnistää ensimmäisen paniikkikohtauksen. Esimerkiksi naimisiinmeno, lapsen syntymä, opiskelun aloitus, työpaikan vaihto, sairauden puhkeaminen, muutto uudelle paikkakunnalle tai mikä tahansa voimakasta stressiä aiheuttava tilanne voi laukaista henkilöllä ensimmäisen paniikkikohtauksen, jos on jo muista syistä altis sille.

3. Piristeet, huumeet ja nautintoaineet
Liiallinen kofeiinin käyttö on yhteydessä paniikkikohtauksen syntyyn. Myös monet huumeet voivat laukaista paniikkihäiriön ja samoin rauhoittavista lääkkeistä vieroittautuminen.

Lähde: Edmund J. Bourne (1999). Vapaaksi ahdistuksesta. Työkirja paniikista ja peloista kärsiville. WSOY. Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.