Itsetuntemus

Parempi itsetunto – 3 keinoa!

Itseluottamusta voi lisätä. Tässä kolme tapaa kohti parempaa itsetuntoa.

Kaikilla ei ole syntymälahjana ja elämän kulussa muodostunutta hyvää itseluottamusta. Hyvää oloa ja omanarvontuntoa voi kuitenkin lisätä melko yksinkertaisin keinoin. Lääketieteen tohtori Susan Biali tarjoaa kolmea ratkaisua, joilla omaa minää voi kehittää positiivisempaan suuntaan.

1. Muuta ääntä, jolla puhut itsellesi

Jos itseluottamuksesi on matala, puhut todennäköisesti itsestäsi negatiivisesti ja liioittelet huonoja puoliasi. Älä vähättele itseäsi, vaan anna itsellesi arvoa. Koita nähdä onnistumisesi ja petraamisesi ilman kriittisyyttä. Unohda negatiivisissa ilmauksissa sanonnat ”aina” ja ”ei koskaan”. Ne eivät kerro tilanteesta useinkaan koko totuutta ja nakertavat vain omanarvontunnettasi.

2. Selvitä, kenen äänellä puhut

Kirjaa ylös kaikki negatiiviset uskomukset itsestäsi. Mieti, kuka ihminen on ensisijaisesti luonut sinulle tämän käsityksen. Usein näiden uskomusten takaa löytyy joku ihminen menneisyydestä. Voi olla shokki huomata tämä, kun on ajatellut asian faktana, ikään kuin synnyinlahjana. Useimmiten nämä uskomukset osoittautuvat vääriksi. Se ei ole ollut totta edes menneisyydessäsi. Syrjäytä muiden äänet ja etsi omaa ääntäsi.

3. Tavoittele totuutta

Etsi aggressiivisesti totuutta itsestäsi. Aina kun tunnet olosi epäonnistuneeksi ja pettyneeksi, kirjoita uskomuksesi ylös. Mieti sen jälkeen, ovatko ne 100 prosenttisesti totta? Yleensä eivät. Seuraavaksi kirjoita, mikä olisi uskomuksiesi vastakohta. Voisiko vastakohta sittenkin olla totta? Usein näin on.

Jos tunnet itsesi huonoksi ja kepaamattomaksi, se johtuu todennäköisesti siitä, että jossain elämäsi vaiheessa joku sai sinut tuntemaan, ettet ole tarpeeksi hyvä ja sinä uskoit häntä. Mutta todellisuudessa olet hieno ihminen, josta on vaikka mihin. Huomaatko jo, miten sisäinen minäsi ja samalla oma elämäsi alkaa tuntua keveämmältä?

Lähde: Psychology Today, www.psychologytoday.com

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.