Itsetuntemus

Tunteet ovat sielun peili

Tunteet kertovat, mitä meille todellisuudessa kuuluu.

Myönteiset tunteet ovat pinnassa ja etualalla parisuhteen alkuaikoina. Rakastuneena tuntuu, että kumppanissa on ainoastaan hyviä ominaisuuksia ja koko elämä on aurinkoista.

Kun ensimmäiset negatiiviset tunteet nousevat pintaan rakkaussuhteessa, se voi tuntua hämmentävältä.

Mistä harmistuminen, kiukku, pelko ja suru kumpuavat?

Miksi kaikkein rakkain ihminen herättää joskus niin voimakkaita vihan tunteita?

Tunteilla on tärkeä viesti

Rakkaus ja viha ovat lähtöisin samasta perustunteesta, joten siksi rakas ihminen herättää vahvoja tunteita niin hyvässä kuin pahassakin. Tunteiden tehtävä on välittää mielelle tietoa ihan niin kuin aistit viestittävät tietoa ruumiille.

Tunteet kertovat, mitä meille todellisuudessa kuuluu. Myönteiset tunteet kertovat toiveiden ja tarpeiden täyttymisestä, kielteiset taas pettymyksestä.

”Mitä turvallisempi suhde on, sitä avoimemmin voi paljastaa sekä kielteisiä että myönteisiä tunteita.”

Tunteisiin kannattaa tutustua

Tunteisiin tutustuminen alkaa omien tunteiden tunnistamisesta. Ennen tunnereaktion syntymistä on aina tapahtunut jotain, joka liittyy tarpeiden täyttymiseen tai täyttymättä jäämiseen. Voimakkaat tunteet ilmentävät sitä, että koettu asia on ollut erityisen merkityksellinen. Miksi minua vihastuttaa? Mitä ja miksi pelkään? Miksi olen hermostunut? Miksi loukkaannuin?

Vaikka ilmeet ja äänensävyt ilmentävät ihmisen tunnetilan, on tärkeää oppia puhumaan tunteista sanallisesti kumppanin ja muidenkin läheisten ihmisten kanssa. Tunteista puhuttaessa on mahdollista päästä puhumaan niiden taustalla olevista asioista, eikä toisen tarvitse jäädä arvailemaan tunnereaktion syitä. Mitä turvallisempi suhde on, sitä avoimemmin voi paljastaa sekä kielteisiä että myönteisiä tunteita.

Tunteita ei voi kätkeä

Mikäli kielteiset tunteet ilmaistaan ja käsitellään, vahvistaa se rakkautta ja keskinäistä suhdetta. Jos kumppaneiden välille kertyy paljon kätkettyjä tunteita, ne voivat helposti kasvaa näkymättömäksi seinäksi parin välille. Torjutut tunteet eivät häviä, vaan ne alkavat sävyttää elämää – joskus ne paljastuvat huomautteluna, joskus taas räjähdyksinä.

”Torjutut tunteet eivät häviä, vaan ne alkavat sävyttää elämää.”

Tunteiden ilmaisemisen esteenä saattaa olla pelko siitä, ettei toinen kuitenkaan ymmärrä minua. Monilla ihmisillä on kokemusta vain taitamattomasta kielteisten tunteiden ilmaisemisesta, joka on jättänyt paljon haavoja sisimpään. Kielteisten tunteiden ilmaiseminen minä-muodossa ”Minua suututti…, Pahoitin mieleni…, Tunsin luottamukseni petetyksi…” on parisuhdetta rakentavaa kommunikaatiota. Se toimii syyttelyä ja moitteita paremmin. Minä-viestintä synnyttää rakastavaisten välillä vastuuntuntoa omasta käyttäytymisestä sekä halua elää pahoittamatta toisen mieltä.

Lähde: Saara Kinnunen (2007). Kahden kauppa – kestävää parisuhdetta rakentamassa. Kirjapaja.

1 Comment

  1. Risto
    10.08.2013 at 20:29

    Heh heh

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.