Kysymykset

Kun mies juo

Olen seurustellut seitsemän vuotta miesystäväni kanssa ja minulla on ”ongelma”, josta en pääse eroon. Käytän itse alkoholia erittäin vähän ja koen alkoholin aiheuttavan muille seurauksia, joista en pidä. Kun tiedän mieheni olevan juomassa, tulen siitä ahdistuneeksi ja vihaiseksi. Kun näen mieheni juomisen jälkeen, en pysty hyväksymään alkoholista johtuvia ulkoisia näkemyksiä.

Mieheni äiti on kuollut juomisen takia enkä halua samaa tapahtuvan miehelleni

En ymmärrä, miksi pitää juoda ja joskus sillä on ollut kohtalokkaat seuraukset. Mieheni äiti on kuollut juomisen takia enkä halua samaa tapahtuvan miehelleni. Hän itse ei koe juomista ongelmana, mutta sanoo aina kännipäissään olevansa juoppo.

Suhteemme on muuten erittäin läheinen ja lämmin, mutta kun alkoholi tulee kuvioihin, on pakka täysin nurinpäin. Onko tämä ongelma ainoastaan minun vai voimmeko me yhdessä tehdä asialle jotain? Mieheni sanoo, ettei hänestä tule absolutistia tekemälläkään. Riitojen syntyessä mieheni sanoo suutuspäissään, että meidän täytyy erota, mutta itse en haluasi.

Nimim. Erittäin huolestunut

Psykologi Kaisa Malinen vastaa

Nimeät kirjeessäsi puolisosi alkoholinkäytön ja sen herättämän huolen, vihan ja mielipahan ongelmiksi suhteessanne. Et itse käytä alkoholia, etkä toivoisi puolisosikaan tekevän näin. Osansa tilanteessa on puolisosi äidin kuolemalla alkoholin käytön takia. Sinua painaa huoli puolisosi hyvinvoinnista, ja pelkäät, ettei hän itse näe käyttäytymisensä riskejä.

Teidän kannattaa sopia yhteiset pelisäännöt

Alkoholin käytöstä voi helposti syntyä välillenne moraalinen kiista, jossa kumpikin yrittää perustella oman näkökulmansa ”oikeutta” ja kumppanin näkökulman ”vääryyttä”. Ehkä näin on jo käynytkin. Tällainen oikein–väärin-keskustelu ei varmastikaan vie tilannettanne juuri eteenpäin. Teillä molemmilla on oikeus omiin näkemyksiinne. Puolisosi tekee itse valinnan juomisestaan, eikä sinun vastavuoroisesti tarvitse kantaa vastuuta hänen tekemisistään humaltuneena. Sinun ei myöskään tarvitse hyväksyä kaikkia hänen valintojaan ollaksenne läheisiä. Läheisyys suhteessa ei vaadi yhdenmielisyyttä vaan ennemminkin halua hyväksyä toisen erilaisuus.

Vaikka olisitte jatkossakin eri mieltä alkoholin käytöstä, on silti paljon, mitä voitte yhdessä suhteenne eteen tehdä. Teidän kannattaa sopia yhteiset pelisäännöt tilanteisiin, joissa välinne helposti kiristyvät. Esimerkiksi voisitte säästyä monelta mielipahalta sopimalla, että puolisosi käyttäessä alkoholia, ette ole yhdessä, mikäli puolisosi näkeminen humaltuneena pahentaa tilannetta kannaltasi entisestään. Näin vältytte myös turhilta riidoilta, joita humaltuminen tuo usein mukanaan.

Et kerro kirjeessäsi konkreettisesti, kuinka runsasta puolisosi juominen on. Vaikuttaako alkoholin käyttö haitallisesti esimerkiksi hänen työntekoonsa tai muihin ihmissuhteisiin? Liittyykö pelkosi ennen kaikkea huoleen tulevasta vai koetko jo nykyisen tilanteen riitoineen ja mielipahoineen kestämättömänä?

Mikäli pelkäät puolisosi kärsivän alkoholismista eli pelkäät hänen olevan alkoholista fyysisesti tai henkisesti riippuvainen, voit tukea häntä hakemaan hoitoa ongelmaansa. Tällöinkin miehesi on se, joka tekee päätöksen ja kantaa vastuun hoitoon hakeutumisesta.

2 Comments

  1. kirsten
    21.02.2012 at 15:53

    Minulla samanlainen ongelma. Olemme olleet yhdessä 3v. Mies muuten kiltti ja kunnollinen, kova tekemään töitä lapsuudenkodissaan, kun ollut lomautettuna kohta 2v. työstään. Ollut työelämässä jo kaiken kaikkiaan 30v. Mutta yksi ongelma on hänen juomisensa. Muulloin juo pari kaljaa silloin tällöin, mutta hän ratkeaa niinkuin nytkin, juonut jo kohta viikon yhtä putkeen viinaa ja kaljaa. Asun hänen luonaan pari kolme viikkoa, mutta minulla on oma asunto, jossa olen nyt täällä n. pari viikkoa, koska minulla on nyt täällä menoja, jossa järjestelen ja kuulun marttoihin. Kun nytkin soittelen, niin hän on vieläkin räkäkännissä ja puhelee mitä sattuu. Viihdyn kylläkin maalla ja myös täällä kaupungin asunnossa. Eli tietää matkustamista junalla tätä väliä. Olen vain huolissani kun hän juo siellä yksinään. Hän on kylläkin ikänsä juonu viikon juoppoputken ja sitten selviää siitä ja on taas kunnollinen ja kiltti työmies. En tiedä mitä minun pitäisi tehdä? Sietää vain häntä tällä tavoin, koska hän ei kuitenkaan koskaan muutu.Olenkin päättänyt vain sietää tällaista. Olenhan välillä täällä kaupunkiasunnossani. Olen puhunut häntä lopettamaan tuollainen, koska hän ei ole enää nuori, pääsee eläkkeelle 2-3v. päästä. Hän tietää siitä kyllä. Hän saa kylläkin toisinaan minua raivoon, kun hän juo. Hänelle on turhaa huutaa, silloin kun on kännissä, viesti ei näköjään mene perille, katsoo vain silmät harittaen minuun hämmästyneenä, että älä nyt huuda. Hän ei koskaan ollut väkivaltainen minua kohtaan. Ennemmin minä voisin olla väkivaltainen, mutta yritän hillitä itseni, kun on tuollainen.

  2. lisbet
    30.03.2012 at 20:34

    Olen ollut avioliitossa tämän miehen kanssa yli 30 vuotta. Juonut hän on aina tuurittain, mutta minä rakastavana vaimona ja lasten ollessa pieniä/kouluikäisiä aina vain odotin, että kun tämä tuuri taas loppuu niin kaikki on hyvin. Näin jälkeenpäin olen ajatellut asioita ja tullut siihen tulokseen, että olisi kannattanut aikoja sitten etsiä raittiimpi mies. Nuo juomakaudet vain pahenevat, monena perjantaina työviikon päättyessä kotiin tullessani olen taas mieleni pahoittanut, kun toinen täällä on TAAS oma itsensä, kuten hän asian ilmaisee. Rakkaus on väliltämme hävinnyt, ainakin minun puoleltani, sen on mieheni huuhtonut juomisensa kanssa pois. En voi hänen kanssaan lomallekaan lähteä, en jaksa sitä monen päivän juopottelua ja siihen sitten littyvää tosi huonoa köytöstä katsella, itselläni on tapana käyttäytyä kunnolla oli sitten missä vain. Koskaan ei voi luottaa, milloin taas iskee ’putki päälle. Tunnen olevani kuin häkissä, elämässä voisi tehdä kivoja asioita, matkustella, harrastaa yhdessä, jos olisi sellainen mies, jonka kanssa sitä voisi tehdä. Eli miettikääpä rakkaat kanssasisaret – muuttuuko viinaan menevä mies koskaan? Vai hukkaatteko parhaat vuotenne siihen odotteluun, että kyllä mies raitistuu..

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.