Kysymykset

Miehenä alkoholisti

Olen 40-vuotias ja yhteistä aikaa mieheni kanssa on noin kolme vuotta. Avioliitossa siitä noin vuosi. Meillä on puolivuotias lapsi. Seurusteluaikana olin vuorotyössä enkä huomannut tai halunnut huomata miehen viihtyvän aamusta iltaan baarissa.

Kun lapsemme ilmoitti tulostaan, mies ikään kuin innostui baarielämästä vielä enemmän. Hän lupasi pyhästi lapsen synnyttyä lopettaa menonsa. Kuten arvata saattaa, sama meno jatkuu. Hän tulee töistä, silloin kun sinne pääsee, jättää auton pihaan, ei käy edes kotona vaan jatkaa matkaa suoraan lähibaariin, milloin minkäkin tekosyyn varjolla.

Silmäni alkavat pikkuhiljaa avautua, luulen tai uskon, että hänellä voisi olla alkoholiongelma. Tosin ajoittain hän on selvänä 3-5 päivää. Olen aika väsynyt pienen lapsemme valvottaessa yöt. Olen joutunut luopumaan kaikista harrastuksistani, koska en pääse mihinkään. Mies ei osaa hoitaa lasta enkä halua juopuneelle häntä jättää. Siis en pääse edes suihkuun välillä yksin vaan lapsi kököttää siinä tuolissa.

Mistä saa apua tällaisessa tilanteessa, mieheni on haluton keskustelemaan ammattiauttajan kanssa. Alan olla todella väsynyt. Minulla on vielä varhaisteini-ikäinen tyttö, joka ärsyttää pelkällä olemassaolollaan joskus miestäni.

nimim. Näin uupunut orvokki

Seksuaali- ja parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta vastaa

Julma totuus on, ettet pysty muuttamaan miestäsi mitenkään, ellei hän itse ole siihen halukas ja valmis. Et pysty estämään häntä juomasta tai menemästä baariin, et saa häntä sitoutumaan perheeseen tai ottamaan vastuuta lapsesta etkä voi luottaa hänen lupauksiinsa. Riippuvuuskäyttäytymisestä ei vapaudu ilman lujaa omaa tahtoa eikä useimmiten ilman ammattiapua, olkoon kysymyksessä mikä tahansa riippuvuus (alkoholi-, peli-, seksi- jne.).

Tärkein asia tilanteessasi on se, miten sinä jaksat ja selviät eteenpäin hyvin vakavasti otettavan väsymyksesi kanssa. Jaksatko sinä tällä tavoin käyttäytyvän miehen rinnalla vai olisiko parempi vaihtoehto erota? Kumpi on pienempi paha sinulle?

Julma totuus on, ettet pysty muuttamaan miestäsi mitenkään

Tarvitset apua itsellesi voimistumiseen ja tarvitset apua lapsenhoidossa. Avun hakemisen voit aloittaa puhumalla ongelmistasi ja uupumuksestasi neuvolassa (terveydenhoitajan tai neuvolapsykologin luona) tai ottamalla yhteyttä perheneuvolaan. Minkälaista muuta apua tarvitset? Tarvitsetko ammatti-ihmisen apua kuuntelemaan ja keskustelemaan kanssasi vaikeasta ja ahdistavasta tilanteesta? Hyvinvointisi ja jaksamisesi ovat varmasti ensiarvoisen tärkeät asiat sinulle ja myös lapsillesi.

Toimit aivan oikein, kun et jätä lasta humalaisen hoitoon, pidät lapsesi turvassa. Kuinka voit suojella vanhempaa lastasi isäpuolensa kiukulta? Teini-ikäisten lasten kasvuun ja kehitykseen kuuluu oman identiteetin etsiminen, joka tuo mukanaan monenmoista käytöstä. Vanhemmille lasten teini-ikä on haasteellista, miten pysyä itse aikuisena, miten asettaa sopivat rajat, miten olla luja ja lempeä, turvallinen.

Toivon, että väsymykseltäsi jaksat rohkeasti hakea apua niin omien tunteidesi purkamiseen kuin jaksamiseen lapsen hoitamisessa. Keskity omien voimavarojesi kokoamiseen ammattiauttajan kanssa välttyäksesi ahdistumasta lisää miettimällä miehesi käytöstä tai koittamalla muuttaa sitä.

1 Comment

  1. onerva
    30.09.2009 at 21:22

    tuttuja asioita tulee esille. Itsellä samankaltaisia kokemuksia.Mikään ei auta,jos ei mies lopeta juomista.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.