Lapset ja perhe

Väkivaltapelien riskit lapsille

Väkivaltapelien suurkulutus aiheuttaa lapsessa aggressiivisuutta ja empatian puutetta.

Suomen myydyimmistä ja suosituimmista peleistä peräti 73 prosenttia sisältää paljon väkivaltaa. Edes ikärajoihin ei voi luottaa, sillä tutkimuksen mukaan jopa 3-vuotiaille luokitelluissa peleissä esiintyy runsaasti väkivaltaa.

”Tutkimuksessa niiden havaittiin olevan yhteydessä lapsen heikkoon itsehallintaan, aggressiivisuuteen ja levottomuuteen.”

Riskipelaaminen on pojilla yleisempää kuin tytöillä. Riskipelaamisella tarkoitetaan väkivaltaisten pelien suosimista ja pelien suurkulutusta. Tutkimuksessa niiden havaittiin olevan yhteydessä lapsen heikkoon itsehallintaan, aggressiivisuuteen ja levottomuuteen. Väkivaltapelejä suosivilla lapsilla esiintyi myös väkivaltaisia fantasioita, halua tapella ja empatian puutetta.

Riskipelaaminen on vähäistä lapsilla, joilla vanhemmat valvoivat pelaamista. Pelaamisen valvonta oli tutkimuksen mukaan kuitenkin melko harvinaista.

Lähde: Tarja Salokoski (2005). Väkivalta ja suurkulutus tietokonepelaamisen riskejä. Jyväskylän yliopisto.

1 Comment

  1. Meikäpoika
    20.02.2010 at 22:39

    Tarja Salokoski ei näemmä itse pelaile pelejä, eli ei ole kunnolla perehtynyt asiaan. Jos pelin väkivaltaisuus alkaa vaikuttaa lapseen, on syy kyllä enemmän vanhemmissa kuin itse peleissä. Vanhempien pitää olla lasten harrasteissa mukana ja tietää missä se raja kulkee.

    Liika pelaaminen on pahasta, kuten kohtuuttomuus aina, ja jollet ole varma lapsesi henkisestä tasosta ja kuinka hän erottaa todellisuuden ja fiktion rajat, kannattaa tukeutua ikärajoihin.

    Tutkimuksissa on todettu että vanhemmat jotka pelaavat videopelejä osaavat paremmin huolehtia videopelaavista lapsistaan. Pelit eivät ikävä kyllä ole se suuri demoni jonka syyksi voi lasten huonovointisuuden pistää. Vanhempien täytyy ottaa itseään niskasta kiinni ja huolehtia että lapsen harrastus ei vahingoita tätä.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.