Itsetuntemus

Eroon paniikkihäiriöstä

Pelko kontrollin menettämisestä voi johtaa paniikkihäiriöön. Katso, miten siitä pääsee eroon.

Parisuhteen päättyminen on tyypillinen paniikkihäiriön aiheuttaja. Paniikkikohtauksen voi laukaista myös jokin muu ylitse pääsemättömän vaikealta tuntuvat stressitilanne.

Paniikkihäiriössä on kyse tilanteesta, jossa henkilö kokee, ettei kykene hallitsemaan enää itseään ja tilannettaan. Ajatukset kiertävät kielteistä kehää ja synnyttävät negatiivisia tunteita, jotka taas heijastuvat fyysiseen kehoon. Sydän alkaa hakata, tuntuu omituisia muljahduksia eikä hengitys kulje. Kun ihminen hengittää liian nopeasti, kurkku kuivuu ja häntä alkaa pyörryttää. Vatsa voi mennä löysäksi ja kädet alkavat täristä. Reaktiot lisäävät ahdistusta ja pahentavat samalla fyysisiä oireita. Ihminen pelästyy ja pelkää kuolevansa.

Eroon paniikista

Hyväksyvän läsnäolon menetelmällä on saatu hyviä tuloksia paniikkihäiriön hoidossa. Paniikki on syntynyt yksilö pyrkiessä kieltämään negatiiviset tunteensa ja taistellessa niitä vastaan. Hän on tiedostamattaan pahentanut ja ylläpitänyt omaa paniikkitilaansa.

”Kun ihminen ymmärtää, että hän voi antaa kaikkein kauheimpienkin tunteiden tulla eikä silti mene rikki, paniikki alkaa helpottaa.”

Kun ihminen ymmärtää, että hän voi antaa pelon ja paniikin tulla, kaikkein kauheimpienkin ja raastavimpien tunteiden, eikä silti mene rikki, paniikki alkaa helpottaa.

Koska fyysinen kehomme reagoi paniikkiin käynnistämällä fyysisen hälytystilan, on omien tunteiden hyväksyminen olennaisessa asemassa. Kun ajattelet esimerkiksi syyllisyyden ja häpeän tunteiden olevan sallittuja ja annat itsesi tuntea niitä, huomaat yhtäkkiä, miten ahdistus alkaakin helpottaa. Kohtaat vaikean tunteen, kuulostelet sitä ja lohdutat samalla itseäsi haastavassa tilanteessa. Lopulta osaat päästää siitä irti. Hyväksymällä heikkoutesi ja pelkosi tuletkin vahvaksi.

Katso myös: Hallitse pelkoasi – 3 tapaa!

Lähde: Jouni Luukkala (2015). Kukoistava parisuhde. Rakkaussuhteen psykologia. Duodecim. Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.