Itsetuntemus

Työpaikkakiusaamisen 7 merkkiä

Aina työpaikkakiusaamista ei ole helppo tunnistaa. Katso seitsämän asiaa, jotka täyttävät kiusaamisen määritelmän.

Työpaikkakiusaaminen on vakava asia, joka vaikuttaa vahvasti kiusatun psyykkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Joskus kiusaaminen voi olla niin hyvin naamioitua, ettei uhri edes itse tunnista olevansa työpaikkakiusattu. Tutustu seitsemään toimintatapaan, joilla työpaikkakiusaaminen voi työyhteisössä ilmetä.

Työpaikkakiusaamisen 7 merkkiä

1. Mustamaalaaminen
Henkilöstä puhutaan pahaa selän takana. Hänestä keksitään perättömiä juttuja ja hänen puheitaan vääristellään. Henkilöä pilkataan ja arvostellaan toisille väärin perustein.

2. Nonverbaalinen viesti
Ilmeillä, eleillä ja äänensävyillä saatetaan henkilö naurunalaiseksi. Myös puheen keskeyttäminen voi toimia toisen nolaavana tekijänä.

3. Yhteisöstä eristäminen
Ulkopuolelle jättäminen saa työntekijän tuntemaan olonsa arvottomaksi. Kutsumatta jättäminen tärkeisiin kokouksiin tai istumapaikan sijoittaminen erilleen toisista ovat myös kiusaamisen mahdollisia muotoja.

4. Tehtävien yksipuolistaminen, vähentäminen tai lisääminen
Työpaikkakiusatulle annetaan liikaa tai liian vähän töitä. Häneltä pimitetään tietoja eikä hänelle anneta mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä.

5. Uhkailu ja huutaminen
Kiusatulle huudetaan tai häntä haukutaan kovalla äänellä. Häntä moititaan ja uhkaillaan toisten työntekijöiden kuullen.

6. Fyysinen väkivalta tai sen uhka
Kiusattua uhataan fyysisellä väkivallalla. Puhelinterrori ja sähköpostikiusaaminen toimivat myös fyysisen väkivallan uhkina.

7. Mielenterveyden kyseenalaistaminen
Kiusattu leimataan hulluksi. Hänen työkykyään epäillään ja hänet lähetetään psykiatrisiin tutkimuksiin. Työyhteisön pahaolo puretaan kiusattuun henkilöön.

Lähde: Janne Viljamaa (2010). Pidä puolesi. Irti narsistin hampaista. WSOY. Tilaa kirja!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.