Kysymykset

En löydä syytä mustasukkaisuudelleni

Kysyn apua, sillä kärsin pahasta mustasukkaisuudesta. Tiedän kyllä rajani, en lue tekstiviestejä tai sähköposteja, mutta monessa kohtaa heikkoon itsetuntooni kolahtaa ja kovaa. Esimerkiksi poikaystäväni hyvät välit hänen ex-tyttöystäväänsä saavat minut raivon partaalle, vaikka olemme seurustelleet jo neljän vuoden ajan.

Jälkiviisaasti voin todeta, että mustasukkaisuus on pilannut jopa yhden hyvän ystävyyssuhteeni. Olen mustasukkainen niin tyttöpuolisista kavereistani kuin poikaystäväni kavereistakin. Mustasukkaisuuden iskiessä sanon mitä sattuu ja raivoan silmittömästi. Toistaiseksi olen tyytynyt heittelemään matkapuhelimia seiniin, mutta mielessä on pyörinyt niin lyöminen kuin tukasta repiminenkin.

Tutustuin mustasukkaisuuden viiteen ilmenemismuotoon sivuillanne ja samaistuin niistä jokaiseen. Mustasukkaisuustestin mukaan olen lähes sairaalloisen mustasukkainen, itsetuntotestissä itsetuntoni määriteltiin heikoksi. Ei mitään uutta minulle, olenhan tiedostanut tämän olallani istuvan pirulaisen olemassaolon jo vuosia sitten.

Mustasukkaisuuden iskiessä sanon mitä sattuu ja raivoan silmittömästi

Syy siihen, miksi päätin kirjoittaa, on se, että ihmettelen suuresti, mistä huono itsetuntoni on saanut alkunsa. Lapsuudestani en muista mitään traumaattisia tapahtumia. Perheeseeni kuuluivat ja kuuluvat edelleen kaksi isompaa sisarta sekä vanhemmat, jotka ovat olleet jo vuosikymmeniä yhdessä. Pienenä tyttönä tykkäsin leikkiä perheemme lemmikkieläinten kanssa ja keksin mitä mielikuvituksellisempia leikkejä itseksenikin.

En pysty millään tavoin nimeämään itsetuntoani heikentänyttä asiaa tai tapahtumaa, ala-asteen pari kuukautta kestänyttä kaveriporukasta eristämistä lukuunottamatta. Minua on rakastettu, minua on kannustettu ja tuettu. Mikä on mennyt pieleen? Miksi minusta tuli tällainen, seurustelukumppanin tekemisiä kyttäävä tiukkapipo? Kenelle voisin puhua ongelmistani, kuka voisi auttaa minua selviämään tästä tahmaisesta verkosta?

nimim. Sandra

Psykologi Kaisa Malinen vastaa

Sandra, pohdit kirjeessäsi mustasukkaisuutesi syitä ja kysyt mistä voisit löytää apua tilanteessasi. Varsin monet asiat vaikuttavat yksilön tapaan olla ja elää tätä hetkeä. Usein vaikuttimia etsitään lapsuudesta ja kasvatuksesta, koska tämä elämänvaihe antaa monessa mielessä suuntaa ihmisen elämälle. Ihmismielen toiminta ei kuitenkaan ole siinä mielessä yksinkertaista, että tietynlaiset kokemukset johtaisivat suoraviivaisesti tietynlaisiin kehityspolkuihin tai muutoksiin ihmisessä. Muun muassa synnynnäiset eroavaisuudet temperamentissa sekä elämän aikana kertyneet kokemukset vaikuttavat siihen, että ihmiset reagoivat eri tavoin samanlaisiin tapahtumiin ja olosuhteisiin.

Mustasukkainen kokee usein olevansa riittämätön suhteessa

Tutkimusten mukaan mustasukkaisuuden takana voi olla monenlaisia syitä. Mustasukkainen ihminen kokee usein olevansa riippuvainen suhteesta, jonka toisesta osapuolesta hän on mustasukkainen. Hän voi kokea, ettei hänellä ole muita vaihtoehtoja tarjolla, joten suhteen menettäminen on hänelle suuri uhka. Mustasukkainen henkilö kokee myös usein olevansa riittämätön suhteessa. Hän ei koe ansaitsevansa kumppaniaan ja pelkää, ettei osa tehdä puolisoa tyytyväiseksi. Itseluottamus liittyy riittämättömyyden tunteen kokemuksiin suhteessa, mutta vahvakaan itsetunto ei takaa sitä, ettei henkilö olisi mustasukkainen. Kyse on siis ennemmin siitä, uskooko henkilö puolison pitävän hänestä, kuin siitä, pitääkö hän itse itsestään. Riippuvuuden ja riittämättömyyden kokemusten lisäksi esimerkiksi tietyt kiintymystyylit, persoonallisuuden piirteet ja perinteiset sukupuoliroolinäkemykset altistavat mustasukkaisuudelle.

Koska mustasukkaisuus kuulostaa hallitsevan elämääsi laajalti ja tuovan mukanaan monenlaista mielipahaa, suosittelen sinulle näiden kysymysten työstämistä laajemmin terapiassa. Mustasukkaisuuden hoidossa keskitytään usein epärealististen pelkojen tunnistamiseen ja vähentämiseen, itsetunnon vahvistamiseen ja puolisoiden välisen vuorovaikutuksen parantamiseen. Terapiassa sinun on mahdollista pohtia heikoksi kokemasi itsetunnon taustoja, mutta ennen kaikkea löytää ratkaisuja tulevaisuuteen. Terapiapalveluita tarjoavat esimerkiksi kuntasi mielenterveystoimisto sekä yksityiset psykoterapeutit. Voit tiedustella keskustelutukea myös mahdollisesta työ- tai opiskelijaterveyshuollostasi.

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.