Itsetuntemus

Mitä masennus on?

Masennus voi hiipiä elämään salakavalasti. Tie toipumiseen käynnistyy havahtumisesta.

Masentunut kokee lähes päivittäin syvää alakuloa. Mielenkiinto ympäristöön on kadonnut eikä mikään tuota hänelle iloa.

Unettomuus tai liiallinen nukkuminen ovat myös tavallisia masentuneelle. On hidastunut ja voimaton olo. Masentunut kokee itsensä arvottomaksi tai tuntee syvää syyllisyyttä, joka voi johtaa itseinhoon. Keskittymiskyky on heikko ja ajattelukin tuntuu toimivan huonosti ja on vaikea tehdä pieniäkin päätöksiä.

Läheisten neuvot lisäävät ahdistusta

Ympäristö voi reagoida masentuneeseen kiukulla ja syytöksillä ja tarjota ”hyviä neuvoja” ja ”tepsiviä ratkaisuja”, mutta ne vain lisäävät masentuneen syyllisyyttä ja jopa häpeää. ”Ulos ja lenkille” tai ”Ota itseäsi niskasta kiinni” ovat kommentteja, jotka auttavat masentunutta vähiten. Siksi masentuneen läheistenkin on hyvä tutustua masennuksen koko kuvaan. Kukaan ei ole alamaissa pahanilkisyyttään.

Masennus voi hiipiä pikkuhiljaa

Masennus on siis sairaus, joka ei ole masentuneen syy. Masennus voi alkaa nopeasti reaktiona johonkin elämäntilanteeseen, mutta se voi syntyä myös hitaasti tai tulla pitkälläkin viiveellä elämän kolhujen jälkeen. Masentuneen mielenlaatu on kuitenkin hyvin samanlainen syistä riippumatta. Masennuksen vakavuusasteissa sen sijaan on eroja.

”Masennus on sairaus, joka ei ole masentuneen syy.”

Masennukseen tottuu – vähän samaan tapaan kuin vanhassa sanonnassa: ”Ensimmäinen tunti hirressä on vaikein”. Tämä hirsipuuvitsi ei ole pila, vaan muistutus siitä, että masennus on vakava tila, joka voi johtaa kuolemaan, useimmiten oman käden kautta.

Havahtuminen tie toipumiseen

Tottuminen masennukseen on ymmärrettävää, koska monet ympärillä puhuvat alakulosta ja vetämättömyydestä, tarkoituksettomuudesta ja toivon puutteesta. Masentuneella on Suomessa 700 000 kohtalotoveria. Ei ihme, että se alkaa jo tuntua ihan tavalliselta olotilalta. Voi vain toivoa, että masentuneessa herää terve huoli itsestään. ”Nyt ei kaikki ole niin kuin pitäisi. Ei elämäni ennen tällaista ollut.” Silloin ollaan jo toipumisen alussa.

Masennuksen voi voittaa

Masennusta voi hoitaa, siitä voi parantua ja päästä sen yli. Masentunut on itse tämän prosessin tärkein linkki. On ymmärrettävää, että voimattomana ja mielenkiintonsa kadottaneena masentuneen on vaikea uskoa, että diagnosoinnin ja hoidon tärkein lenkki on hän itse.

Kun masentunut tunnistaa ja tunnustaa masennuksensa, hän voi saada apua. Mitä aikaisemmin, sitä parempi. Ammattilaiset Suomessa tietävät masennuksen oireet. He osaavat auttaa. Masentunut: Pyydä apua ja vaadi tulla kuulluksi!

Teksti: Tiia Arjanne

Artikkelin kirjoittaja on psykologi ja kirjailija, joka on kirjoittanut kirjan Masennuksen viisaus (Tiara Books). Tiia Arjanteen aikaisemmat kirjat ovat Johtajuuden kolmas silmä (Magentum, 2006) ja Rakkauden viisi vihollista (Magentum, 2007).

Kirjoittajan omat nettisivut löytyvät osoitteesta: www.tiara.fi

Omaa masentuneisuutta pohtivan kannattaa tehdä myös Suhdesopan masennustesti.

2 Comments

  1. meippi
    03.08.2009 at 09:11

    Mitäs jos mies väittää koko ajan että syy on minussa vaikka kuinka yritän sanoa että mene ammattiauttajalle? Onko toisen syyttely yksi masennuksen oire? Syyttely siitä että oma elämä ei ole hyvää?

  2. susu
    18.11.2009 at 15:21

    Toisen syyttely on helpompaa kuin se että tunnustaa itsellensä olevansa sairas.

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.